2020 - Duitsland

Ieder jaar aan het begin van een reis krijgen wij de vraag hoe we het voor elkaar krijgen om zo veel op een dag te zien. Eigenlijk is dat heel simpel en valt het samen te vatten met een enkel woord. Voorbereiding. Op het moment dat we besloten om niet naar de VS te gaan dit jaar, was er al snel het plan om een rondreis door Beieren te maken. Dan is het een kwestie van een paar dingen op zoeken die je graag wilt zien en die op een kaart aan te tekenen. Dan ontstaat er als het ware als vanzelf een route. Dan is het gewoon een kwestie van andere leuke dingen erbij zoeken, en die in te vullen op een kaart.

Zo kwam ook de stad Nürnberg op onze kaart te staan. Vervolgens is het een kwestie van verder zoeken, wat er in de stad te zien is, en die op een stadsplattegrond aan te tekenen. Gelijk even uitzoeken waar je het beste de auto kunt parkeren en ook zo ontstaat er als het ware als vanzelf een plan voor de dag. O ja, niet geheel onbelangrijk als je veel wilt zien op een dag, is het feit dat je bijtijds op je plaats van bestemming dient te zijn. Zo rond een uurtje of negen in de ochtend is redelijk te noemen.

De keuze om Nürnberg te bezoeken is op zondag gevallen. Mede omdat het ons de minst interessante stad leek die we de komende dagen wilden bezoeken. Ook omdat deze stad minder toeristisch is dan de twee steden die we de komende dagen willen bezoeken. En de meeste toeristen zijn er toch in het weekend, dus leek het ons wel handig als we de toeristische plekken proberen om buiten het weekend te bezoeken.

We parkeren deze ochtend de auto, en beginnen aan het eerste deel van de wandeling van 17 kilometer voor vandaag. We zien, net zoals gisteren, veel mooie gebouwen en we genieten wederom volop. En toch is het net iets minder leuk dan de stad die we gisteren bezochten, Bamberg. Niet dat er iets mis is met Nürnburg. Absoluut niet zelfs. Als we bij de burcht zijn aanbelandt, merken we dat het iets later in de ochtend begint te worden, aangezien er meer mensen op de been zijn. We wandelen door steegjes en zien vele vakwerkhuisjes. Als we een kleine 13 kilometer hebben gewandeld, zijn we weer bij de auto gearriveerd.

Aangezien onze planning niet heilig is, besluiten we eerst naar het bordspelmuseum te gaan. Toen we daar deze ochtend waren, was het nog niet geopend. We wandelen er doorheen, en ontdekken, dat er alleen nog maar een voorproefje hier te zien is. Het echte museum moet nog gebouwd worden, en wordt pas in 2025 geopend. Als alles volgens de planning gaat althans.

We rijden verder naar een ander deel van Nürnberg. Naar het deel waar in de jaren 30 van de vorige eeuw de Reichsparteitage werden georganiseerd door de de Nazi’s. Het gebouw is enorm. Om het helemaal op de foto te krijgen, dienen we op een heuveltje, 350 meter verderop, te gaan staan. We maken een wandeling door het park eromheen, en lezen indrukwekkende verhalen en zien even zo indrukwekkende foto’s van de manifestaties die hier werden georganiseerd. Dan stuiten we zelf ook op een manifestatie. Deze is tegen het Corona-beleid. We lopen er met een boog omheen, en genieten verder van dit fraaie park waar niet zo’n fraaie dingen hebben plaatsgevonden.

De laatste stop van vandaag brengt ons naar Herzogenaurach. In dit dorpje is ook een webcamcache te vinden. We maken een korte stop en we rijden weer terug richting het appartement. We hebben weer genoten vandaag van de dingen die we met eigen ogen hebben mogen aanschouwen.