2020 - Duitsland

Deze reis slapen we nagenoeg iedere dag uit. Althans, wij noemen dat uitslapen. De meesten noemen voor zeven uur opstaan vroeg. Vandaag dienden we gewoon om kwart voor zes op te staan, want we wilden op tijd bij de Koningskastelen zijn in Schwangau. De afgelopen weken hebben we namelijk gezien dat het bij toeristische attracties enorm druk is. Iets na achten parkeerden we de auto. Bij de kaartverkoop voor de rondleidingen door de kastelen stond al een enorme rij. We wandelen omhoog richting het sprookjeskasteel Neuschwanstein. Het is het zomerkasteel van Koning Ludwig van Beieren, dat nooit helemaal is afgebouwd en zes weken na zijn dood werd opengesteld voor publiek om zo de schulden die Ludwig had gemaakt af te betalen. Het doel is de Marienbrücke, vanwaar je een mooi zicht hebt op het kasteel. We weten nog uit 2010 dat het maar een smalle brug is, en met de perikelen van vandaag de dag, zien we het niet zitten om daar met een mensenmassa te gaan staan. Als we bij de brug arriveren, zijn er 24 mensen op de brug voor de teller. De brug is in twee rijen opgesplitst. Beide éénrichtingsverkeer. Op zich werk dat redelijk goed, maar er is een persoon die lak aan alles en iedereen heeft, en bedenkt om zijn enorme statief op te stellen op de brug. Hierdoor is het voor iedereen onmogelijk om netjes de looprichting te volgen. We kijken of we de persoon kunnen omzeilen door tegen de richting in te lopen zonder iemand anders te hinderen. Eerlijk gezegd zijn we blij als we weer van de brug zijn. We wandelen op het gemak naar beneden en genieten van het sprookjeskasteel.

We lopen richting het andere kasteel van Koning Ludwig, Hohenschwangau. Om de één of andere, ons onbekende reden, hebben we dat in 2010 niet gedaan. We maken wat foto’s, maar zoals vaak het geval is, is een gebouw van dergelijke omvang mooier vanaf een afstand. We halen de auto op, en zien dat alle parkeerplaatsen inmiddels vol staan. Ongelooflijk eigenlijk op een doordeweekse dag in september. We wandelen een stukje bij de Schwansee en gaan dan door naar Füssen. We hebben op internet gezien dat dit een alleraardigst oud stadje is. Als we de stadswandeling hebben voltooid, kunnen we dit eigenlijk alleen maar beamen.