2020 - Duitsland

Al vaak hebben we lijstjes met de mooiste steden van Duitsland voorbij zien komen. Steevast komt Bamberg in dat lijstje voor. Maar het bevindt zich eigenlijk in een hoek waar je niet gemakkelijk heen gaat. Toen we dit jaar besloten om naar Beieren te reizen, stond het eigenlijk al meteen vast, dat we deze stad in de route zouden opnemen. De bezienswaardigheden werden opgezocht en in een route geplaatst. Daarna werd gekeken welke caches we onderweg met een bezoekje zouden kunnen vereren. Het bleken er nogal wat te zijn.

Het hoogtepunt van Bamberg is natuurlijk het oude raadhuis. Massa’s mensen willen dit gebouw dat op de UNESCO werelderfgoederenlijst staat (evenals de rest van de oude stad), bewonderen. Als we dit fraaie staaltje architectuur wilden aanschouwen en op de geheugenkaart wilden plaatsen zonder mensen, dienen we bijtijds in Bamberg te zijn.

Maar eerst diende er uitgeslapen te worden. Voordeel voor ons is dat uitslapen en ergens op tijd zijn heel goed samen in één zin te plaatsen zonder dat er sprake is van een oxymoron. Om kwart voor zeven ging de wekker, maar eerlijkheidshalve dienen we te vermelden dat we beiden al uitgeslapen waren op dat moment. Na ons opgefrist, aangekleed en ontbeten te hebben, was het tijd om te vertrekken richting Bamberg. Iets na de klok van negenen parkeren we de auto in de parkeergarage.

We wandelen richting het uitzichtpunt op het oude raadhuis dat we van te voren hebben opgezocht. Het is het tweede punt in het boekje van de wandeling dat we voor vandaag hebben gemaakt (het 1e punt is de parkeergarage). Zo weten we dat we 0,7 km dienen te lopen en dat we daar ongeveer 8 minuten en 42 seconden voor nodig zullen hebben. Althans volgens de routeplanner dan. En die wil er nog wel eens naast zitten qua tijd.

Als we op het uitzichtpunt arriveren, kijken we elkaar glimlachend aan. Er is niemand te zien in de stad, en daar doen we het voor. Fijn als het dan ook lukt. We maken een paar foto’s en genieten van dit schitterende gebouw. We wandelen verder, en even later vinden we de 1e cache van vandaag. Er zullen er nog vele volgen. Net zoals er nog vele fraaie gebouwen zullen volgen.

Want eerlijk is eerlijk, het is niet voor niets dat Bamberg op plek nummer 93 van de werelderfgoedlijst staat. We genieten de hele dag van het ene na het andere mooie oude gebouw. Als we iets na de klok van vijf weer bij de auto staan hebben we weer veel indrukken op gedaan die we ons hopelijk nog lang zullen herinneren. En caches? Die hebben we tussendoor ook nog een twintigtal gevonden vandaag.