2018 - Ierland

Nagenoeg iedereen zal inmiddels wel weten dat wij willen proberen om van iedere maand waarin een geocache is verstopt minimaal vier exemplaren te vinden. Oude geocaches zijn uiteraard het lastigste te vinden. In Ierland is de oudste geocache van Europa te vinden. Verstopt op 3 juni 2000. Ruim 18 jaar geleden dus. Nu hebben we inmiddels al vier geocaches gevonden die in juni 2000 verstopt zijn, dus eigenlijk was het niet nodig om op zoek te gaan naar deze cache. Maar ja, oude caches zoeken en vinden is wel heel leuk. En als we ons doel bereikt hebben, willen we weer een nieuw doel hebben, en dan is het misschien wel gemakkelijk als we deze hebben gevonden.

Maar de eerste stop van vandaag is bij een andere oude cache. Eéntje die verstopt is in februari 2001. Ook een maand die we inmiddels al ‘dicht’ hebben, maar zoals gezegd, het blijft leuk om oude caches te zoeken en te vinden. Wat we over het algemeen leuk vinden aan de oudere caches is dat ze wat verder weg in de natuur verstopt zijn. Ook liggen ze meestal niet naast een pad. Voordat we op zoek kunnen gaan naar de cache uit februari 2001 dienen we eerst een parkeerplaats voor de auto te vinden. Als dat gelukt is, gaan we op pad. Volgens de beschrijving kunnen we de cache vanuit 360 graden benaderen. Een goed lezer weet dan dat de cache dan waarschijnlijk ergens boven op een berg ligt. Dat blijkt ook hier het geval te zijn. We genieten van het uitzicht voordat we op zoek gaan naar de cache. Het gras is op veel plaatsen nog voorzien van een dun wit laagje ijs. Logisch, want het heeft een beetje gevroren vannacht. Als we bij de cache gearriveerd zijn, dienen we toch nog even te zoeken voordat we deze vinden. We zijn blij als we uiteindelijk toch onze naam in het logboekje erbij kunnen krabbelen.

De volgende stop is GC43. Oftewel de cache uit juni 2000. Oftewel de oudste cache van Europa. We parkeren de auto en gaan op pad. De wandeling gaat langs de kust over een pad. Een stuk minder leuk om te doen dan de eerdere wandeling van vanmorgen. Na een tijdje arriveren we bijna bij het nulpunt. Hier dienen we nog een klein stukje omhoog te klauteren, maar dan staan we met de oudste cache van Europa in onze handen. Zoiets blijft toch altijd een speciaal gevoel geven. Althans voor ons dan.

Van een stel bevriende geocachers hebben we de tip gekregen om op zoek te gaan naar de cache ‘The Old Eagle’s Nest’. Een korte, maar pittige wandeling die ons zal leiden naar de restanten van het eindstation van een kabelbaan die tot 1970 in gebruik is geweest. We genieten van de wandeling en maken een paar foto’s van het fraaie uitzicht over de badplaats Bray.

Gisteren hebben we genoten van een zeer fraaie wandeling in Wicklow Mountains National Park. In de reisgids zagen we een rondrit door dit park die ons wel de moeite waard leek. De eerste stop was in het plaatsje Glencree, waar de restanten van een paar oude militaire barakken zijn. Ook troffen we daar een Lourdesgrot aan.

Vervolgens via het uitzichtpunt ‘Sally Gap’ door richting de waterval van Glenmacnass. We parkeren de auto en wandelen de laatste kilometers naar de waterval. Het uitzicht over de vallei is zo mogelijk nog indrukwekkender dan de waterval.

De laatste stop van de rondrit is in het plaatsje Roundwoud. Behalve dat het het hoogstgelegen dorp van Ierland is, heeft het niets bijzonders te bieden. In een pub genieten we van een cappuccino voordat we doorrijden naar het Vartry Reservoir. Dit is een stuwmeer waarin aan de rand een toren in het water staat. Het zou zo een beeld uit een sprookje kunnen zijn. Als we daar zijn, begint het al weer te schemeren en is het tijd om naar het hotel te gaan.