2018 - Ierland

Hoe vaak ik het al getikt heb weet ik inmiddels niet meer, maar het is een feit dat de tijd voorbij vliegt als je het naar je zin hebt. Elf dagen duurde onze rondreis door Ierland. Sommigen zullen zeggen dat het twaalf dagen waren, maar de 68 minuten die we op 27 december in Ierland hebben doorgebracht tel ik er niet bij. En aan zo’n laatste dag heb je eigenlijk ook niet heel erg veel, aangezien je dan je koffers weer opnieuw dient in te pakken, de huurauto inleveren en te wachten voordat je daadwerkelijk weer kunt gaan vliegen. Toch hebben we deze ochtend nog tijd gevonden om een korte wandeling te maken. En zo ook nog enkele geocaches in Ierland te vinden. In totaal hebben we 105 geocaches in dit land gevonden.

Een rondreis van 10 dagen dus. In die 10 dagen hebben we meer dan 2000 kilometer gereden en weer ontzettend veel gezien. Ierland is een mooi land, maar het is niet ons land. Begrijp me niet verkeerd, we hebben genoten, maar als men zou vragen naar welk land ik een week gratis naar op vakantie zou mogen gaan, dan zal Ierland niet heel snel komen bovendrijven om op te noemen als keuzeland.

Het weer was boven verwachting goed. Behalve de mist waardoor we de Cliffs of Moher niet hebben kunnen zien en de miezer in Cork hebben we helemaal niets te mopperen gehad wat dat betreft. Over het algemeen was het droog en we hebben heerlijk kunnen wandelen. De wandeling naar het meest Westelijke puntje van het vaste land van Ierland zal nog lang in ons geheugen blijven staan.

Voordat we gingen, kregen we de vraag of het niet eng was om aan de linkerkant van de weg te rijden. Op voorhand konden we deze vraag al ontkennend beantwoorden omdat we al eerdere reizen hebben gemaakt in landen waarin men links rijdt. Het went heel snel. En bovendien, de wegen in Ierland zijn smal. Vaak zo smal, dat het nog eens niet opvalt op welke weghelft je rijdt omdat twee auto’s elkaar ternauwernood kunnen passeren. Het is wel vervelend als je dan een tegenligger hebt, en je dient een paar honderd meter achteruit te rijden om plaats te maken. Wij zijn gewend om over de rechterschouder te kijken, hier dien je over de linkerschouder te kijken en dat is toch net even iets anders.

Vanuit Amerika kregen we vraag of de mensen net zo vriendelijk zijn als aldaar. Eigenlijk kunnen we dat wel met een ja beantwoorden. Maar wel heel anders vriendelijk. Een Amerikaan is uitbundig vriendelijk. Een Ier is vriendelijk maar kortaf. Daarbovenop heeft een Ier alle tijd van de wereld. Haast is iets wat in Ierland waarschijnlijk niet in de Fat McDale staat omschreven. Voor ons Nederlanders is dat toch wel even wennen.

Ook zijn we blij dat het ons is gelukt om een behoorlijk gevarieerde reis te maken. De kust met zijn imponerende kliffen. Het binnenland met zijn ontelbare ruïnes en fraaie landschappen. En daarbij nog een bezoek van een dag aan twee verschillende steden, en we kunnen niet anders dan zeggen dat deze reis heel erg geslaagd was.