2018 - Ierland

Vandaag moeten we alweer uitslapen. Jammer genoeg eigenlijk, want zoals gebruikelijk staat er weer meer dan genoeg op de planning. Maar ja, de Ierse mens houdt niet net zoals wij van op tijd opstaan. We kunnen dus pas om acht uur ontbijten. We vragen ons af of we dit nog wel ontbijt kunnen noemen. Persoonlijk zouden we gaan voor een brunch, maar vooruit. We werpen een blik naar buiten als we gaan ontbijten en genieten van het uitzicht. We hopen dat het de rest van de dag net zulk fraai weer blijft.

Vandaag gaan we richting het Dingle Schiereiland om daar een rondrit te maken. Zoals we al eerder hebben gezegd, hebben we niet zo heel veel voorbereid voor deze reis. Wat we vandaag dus precies gaan bekijken weten we nog niet helemaal. We hebben een klein kaartje afgedrukt, maar daar staat eigenlijk niet heel veel informatie op. Wat we wel weten is dat we onderweg naar Dingle eerst een stop maken bij een kasteel. We bewonderen dit, en kijken even naar de fraaie pub die ernaast ligt, ontdekken hoe we echt gelukkig kunnen worden en gaan weer verder.

De volgende stop is bij een kloosterruïne. Zoals er zovelen zijn in Ierland. Belangrijker is dat de blaas weer even geledigd wordt voordat we weer verder gaan. En laten we eerlijk zijn. Het is geen straf om bij een ruïne te stoppen.

We rijden het schiereiland op en slaan linksaf. Een smal weggetje in. Iedereen die wel eens in Ierland is geweest, weet dat de wegen er smal zijn. Deze valt in de categorie, heel smal. We moeten een kilometer of zes rijden op deze weg en hopen dat we geen tegenligger krijgen. Uitwijkstroken zijn er namelijk nauwelijks aanwezig. Na een kilometer of vier sta ik stil op de weg. Tegenover mij doet een Volkswagen hetzelfde. Ik maak de inschatting dat het voor mij het gemakkelijkste om achteruit te rijden. De Volkswagen hobbelt stapvoets naar voren. Na een stuk achteruit te hebben gereden arriveer ik op een stukje weg dat net iets breder is. De Volkswagen passeert. De chauffeur en ik zwaaien naar elkaar en we vervolgen elk onze weg. Even later wordt de auto geparkeerd, en lopen we een klein stukje naar een andere ruïne. Deze ligt wel met een heel fraai uitzicht. Precies zoals we ons Ierland hadden voorgesteld. We genieten dan ook volop.

We rijden naar het plaatsje Dingle. We stappen een pub binnen (we worden nog eens echte kroegtijgers) en bestellen elk een cappuccino. In onze hand hebben we een reisgids van Ierland. We bekijken wat we vandaag gaan doen, en ontdekken dat we zowaar bijna op het meest westelijke stukje van Europa zijn aanbeland. Met stomheid geslagen zitten we dit te lezen, want volgens ons hoort Ijsland toch echt bij Europa en ligt dat een stuk westelijker op de aardbol. We wandelen even door Dingle en rijden verder. We verbazen ons over het weer vandaag. Het verandert met de vijf minuten. Dan is het zwaar bewolkt. Even later schijnt de zon, en weer even later miezert het weer

Onderweg stoppen we hier en daar om te genieten van het fraaie uitzicht. We maken een korte wandeling langs prehistorische bijenkorf woningen en terwijl Marieke een sanitaire stop maakt, ontdekt ze dat de schapen in Ierland liever geen vers, groen gras eten, maar toiletpapier prefereren. Of dit gebruikt dient te zijn, stond er niet vermeld.

We parkeren de auto en beginnen te wandelen naar Dunmore Head. Op zoek naar één van de meest westelijk gelegen geocaches van Europa. Dat IJsland gewoon bij Europa hoort vergeten we voor het gemak maar even, want zo stond het immers ook in de reisgids. En dan is het waar toch? Mmmm, ik denk dat ik de uitgeverij toch maar even een berichtje ga sturen om te vertellen hoe Europa eruit ziet. Maar dit alles maakt het uitzicht op de kliffen niet minder fraai, en de wandeling naar de op twee na meest westelijke cache van Ierland is er ook niet minder fraai om.

We rijden verder naar de laatste stop van vandaag. Een kerk uit de 6e eeuw na Christus. We wandelen even rond, en sluiten hiermee de dag af.