Duitsland

Met een titel als het bovenstaande, weet ik zeker dat de meeste van onze lezers zullen schrikken en denken ‘wat is er nu weer gebeurd?’ Helemaal niets, maar soms heb je gewoon zo’n moment waarop je blij bent dat er een ziekenhuis in de buurt is. Vandaag hadden we zo’n moment.

Net zoals gisteren gaan we met de trein naar het hoofdstation van Bremen. Het station waar wij vandaan vertrekken ligt op vijf minuten rijden met de auto bij het hotel vandaan. Daarna is het een zit in de trein van een kleine 10 minuten. Mocht toevallig één van onze lezers ooit naar Bremen willen gaan, dan kunnen wij hem / haar zeker de Bremen Erlebniskarte aanraden. Met deze kaart heb je gratis openbaar vervoer in Bremen, en de kaart is goedkoper dan een retour naar de stad. Na op het station gearriveerd te zijn, gaan we al cachend door gedeeltes van Bremen waar we gisteren niet geweest zijn. We genieten van het park. Wandelen over een klein marktplein, en arriveren zo in een winkelstraat net buiten het centrum. Hier maken we onze eerste koffie / sanitaire stop van vandaag. We gaan verder op pad, en we besluiten om de bus te nemen, naar de nieuwe stad, zoals het zo mooi heet. Het openbaar vervoer is immers toch gratis met die kaart.

Als we nog geen vijf minuten in de nieuwe stad zijn gearriveerd gaan we al geocachend dit gedeelte van Bremen verkennen. We genieten volop, alhoewel we wel dienen te zeggen, dat dit stuk minder verrassend is dan de oude binnenstad. We krijgen behoefte aan een tweede koffie / sanitaire stop, maar we zien geen café of iets dergelijks. Met behulp van google ontdekken we een koffiebar, notabene aan de overkant van de straat, waar we snel heen lopen. Helaas voor ons is deze tussen kerst en nieuwjaar gesloten. Google biedt wederom soelaas en enkele honderden meters verderop zou er ook een koffiebar moeten zijn. En inderdaad. Er is een koffiebar, die helaas ook gesloten is. Terwijl de nood hoger en de behoefte aan koffie kleiner wordt, gaan we op zoek naar een plek waar we onze sanitaire stop kunnen plegen. In de verte hebben we al een ziekenhuis gezien, en als we de ingang hebben gevonden, zijn we blij. Want behalve de EHBO en langdurige opname, weten we uit ervaring dat ieder ziekenhuis is uitgerust met een toilet.

Opgelucht gaan we weer verder op pad. We slenteren de nieuwe stad uit naar de oude stad, en slaan af. Het doel is de hipste wijk van Bremen, die in de volksmond ‘Das Viertel’ wordt genoemd. We zien hier schitterende muurschilderingen. Wandelen door het oudste voetgangersgebied van de stad. Genieten van een kop koffie, en maken meteen weer een sanitaire stop en gaan, al cachend, weer verder. We pakken de tram en gaan richting het stadion van Werder Bremen. Hier wandelen we een stukje, en voordat we het weten is het alweer aardedonker. We lopen terug richting het tramstation om het laatste stukje richting het restaurant waar we heen willen met de tram te gaan. Na ruim 21 kilometer te hebben gewandeld, hebben we weinig goesting om die laatste twee kilometer nog te wandelen. Na het eten nemen we de bus terug naar het station, waar we deze ochtend de auto hebben geparkeerd. Moe, maar voldaan ga ik in bad zitten. In mijn hoofd begin ik alvast het avontuur van vandaag te tikken.