2017 - USAAmerikaNederland

Meer dan een jaar zijn we bezig geweest met de voorbereiding van deze reis. Is dat lang? Wellicht wel ja, maar men moet niet vergeten dat deze reis anders is dan alle andere die we eerder naar de VS hebben gemaakt. Deze trip zal ons voor de 9e keer alweer naar de andere kant van de oceaan brengen. Zoals we ook al begin december van het vorige jaar getikt hebben, zullen we deze reis echter met zijn vieren zijn in plaats van met zijn tweetjes. Jack en Elly zullen ons namelijk vergezellen.

De reacties die we hierop kregen, waren nogal uiteenlopend. Van heel enthousiast tot het welhaast aanreiken van een kaartje met de contactpersoon van de RPI. Want ondergetikte moest welhaast heel getikt zijn om er goesting in te hebben om iedere avond te gaan zitten tikken wat voor een getikte avonturen hij die dag met zijn wellicht minder getikte schoonouders had meegemaakt. Welnu, over het aangaan van deze reis is goed nagedacht. Ook door ondergetikte. En ook hij kijkt uit naar deze reis, die anders zal zijn dan alle voorgaande reizen. Maar dat is ook iets wat ik iedere eerste dag van een nieuwe reis opnieuw kan tikken. Immers geen een reis is hetzelfde, al is het maar door het feit dat men iedere reis, zelfs als de koffer lichter wordt, meer bagage meeneemt.

Het grootste verschil zit hem in het feit dat we nog nooit zoveel van een route hebben uitgestippeld. Normaal gesproken staat de route globaal vast. Onderweg zijn er dan vijf of zes dingen die we heel graag willen zien. Hotels zijn niet geboekt en we hebben alle vrijheid om de route aan te passen indien we dat wensen. Dit jaar is het anders. Iedere dag is ingedeeld. We weten wat we willen gaan zien. We weten waar de supermarkten zijn waar we boodschappen kunnen doen. We weten in welke plaatsen we ‘s avonds slapen. Alle hotels zijn immers al geboekt. We weten waar, welke restaurants zitten. Noem het maar op, grote kans dat het in ons allereerste roadbook vermeld staat.

Waarom zullen velen zeggen? Een korte uitleg hierover. Ondertussen hebben we toch wel het een en ander in de VS mogen bewonderen. Naar alle waarschijnlijkheid zal deze reis door de VS de enige voor Jack en Elly worden. We hebben een lijst gemaakt met alle bezienswaardigheden waarvan wij dachten dat deze de moeite waard zouden zijn. We hebben deze ingepast in verschillende stukjes van een route. Deze stukjes hebben Jack en Elly zelf aan elkaar gepuzzeld, en zo kwamen ze uit op hun ultieme roadtrip door het Westen van de VS. De reis zal bijna 10.000 kilometer beslaan. Waar die reis ons heen zal leidden (inderdaad, met korte ei (althans voorlopig dan toch), zal men de komende weken kunnen ontdekken. Vandaag was de eerste dag van deze reis. Met de trein naar Amsterdam. In de stad wat eten en daarna richting het hotel bij Schiphol. Morgen zullen we dan naar de VS vliegen, waar ons op zondag al een heus hoogtepunt zal staan te wachten.

Tijdens de voorbereidingen vroeg Elly aan mij of er ook muziek van Gerard van Maasakkers mee mocht. Na een positief antwoord begon ik als vanzelf te neuriën.

En zo is ’t altijd gegaon
Kijken wa’t er te beleven valt
En efkes weg van wa’t er allemaol moet worden gedaon
Tandenborstel kopen kunnen we overal
We hoeven de brug mer over, de wereld is groot
En we zijn los van beloftes en agenda
En we zijn los, tot we worden teruggefloten
“Hee, waarde gullie niet lang genoeg daor” Mer…

We zijn alleen mer efkes weg
Alleen mer efkes weg
Zo terug