Nederland

Afgelopen nacht heeft het bijna 10 graden gevroren in de Achterhoek. Wat de schade voor de fruitoogst van dit jaar is, is nog niet bekend. Wat dat te maken heeft met een bericht op onze site? Helemaal niets, maar het haakt wel mooi in op de titel van dit tiksel.

Een week of drie geleden werd iederen die zich heeft ingeschreven op onze site (on)aangenaam verrast door enkele tientallen mails, met daarin een link naar een nieuw bericht van ons. Alles in het Engels. Het zal duidelijk zijn, dat er iets fout is gegaan toen. Wellicht ter geruststelling, zelf kregen we meer dan 300 mails. In totaal werden er ruim 2800 mails verzonden. Dit had als gevolgd dat het hostingbedrijf onze site blokkeerde waardoor deze een dag niet bereikbaar was. Vervelend, maar wel begrijpelijk.

We zullen even kort proberen uit te leggen wat er nu precies niet helemaal goed ging. De manier waarop onze site is opgebouwd, is voor de leek het beste uit te leggen als dat deze is opgebouwd als een mandarijntje. Binnenin een kern, daaromheen allemaal partjes en dat alles wordt bedekt door een fraaie schil. De kern is de database, waar alle berichten en reacties in staan. De partjes zijn allemaal kleine programma’s die onder andere ervoor zorgen dat er automatisch een mail gestuurd wordt als er een nieuw bericht wordt geplaatst en er een bericht op facebook wordt gezet waarin ook een link staat naar het nieuwe bericht op onze site. De schil is niets meer en niets minder dan het uiterlijk van de site.

Bij de schil ging het dus mis. Net voordat wij naar Corfu zouden gaan, was er een update voor de schil beschikbaar. Aangezien dit volledig gratis ter beschikking wordt gesteld, zijn er op het moment talloze selectievakjes beschikbaar wat je precies wel en niet wilt verversen. Helemaal onderaan, na een uitleg van wat alles precies inhoudt, staat er dan een minuscuul selectievakje met de opmerking dat er berichten geplaatst worden. Dat laatste vakje werd door ons dus over het hoofd gezien. Misschien ook wel ingegeven door het feit dat je eigenlijk alle selectievakjes aan wilt hebben staan. Na op OK te hebben geklikt, werden er dus meer dan 300 nieuwe berichten geplaatst. Niet leuk voor onze lezers, en nog minder leuk voor ons omdat ieder bericht één voor één verwijderd diende te worden en ook alle berichten die op facebook werden geplaatst een voor een verwijderd diende te worden.

Helaas was het niet de eerste keer dat dit gebeurde, en dit heeft ons doen besluiten om een nieuwe schil te verwezenlijken. De kennis van de benodigde programmeertaal is bij ons beiden nihil. Om er dus zelf een te maken was dus helaas niet mogelijk. We zijn op zoek gegaan naar een betaalde schil, die naar onze wensen aan te passen was. Uiteindelijk hebben we die gevonden, en het resultaat is nu op het scherm te zien. We hebben meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om enkele oude partjes van de mandarijn te vervangen voor nieuwe partjes, zodat het een en ander gestroomlijnder kan verlopen. Dat een dergelijke hoos aan mails in de toekomst niet meer voor zal komen kunnen we jammer genoeg niet uitsluiten. Om dat te kunnen garanderen, dienen we een schil te kopen die vele honderden euro’s kost. Om eerlijk te zijn, vinden we het dat niet waard. We hebben uiteindelijk gekozen voor de gulden middenweg. Niet gratis, maar die ook geen honderden  euro’s kost. De kans dat het in de toekomst zal gebeuren, is echter wel vele malen kleiner, omdat het miniscule selectievakje is vervangen door een groter en duidelijker formaat. Sinds we deze nieuwe schil gebruiken, zijn er al verschillende updates geweest, en het installeren daarvan hebben we getest, voordat we al onze abonnees opnieuw hebben ingeschreven.

Iets om in het achterhoofd te houden is, is het feit dat er van ons uit geen mail zal komen met avonturen getiteld in het Engels. Deze mails kun je dus negeren. Ter geruststelling, mocht je toch een mail openen, het kan geen kwaad, en er zal niets vreemds op je PC geïnstalleerd worden. Het is enkel een enorme hoeveelheid reclame. Mocht je in de toekomst gerandeerd willen zijn dat een dergelijk mailkannonade niet meer in je mailbox terecht kom, schrijf jezelf dan uit van onze site, middels de link onderaan de mail die je ontvangen hebt met de melding dat er een nieuw getikt avontuur is verschenen.

0 0 votes
Artikelbeoordeling
1 Reactie
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Karin
4 jaren geleden

Ik ben altijd blij om (driehonderd keer) iets van jullie te horen!!
Ook al gaat het wellicht vaker voorkomen; ik blijf jullie trouw volgen.