2016 - USAAmerika

Wandelen in Memphis….. Bij het horen van de naam van deze stad zullen de meeste mensen waarschijnlijk wel aan Elvis denken. En toch heeft Memphis meer te bieden dan alleen maar Graceland. Wat precies wisten wij ook niet, maar daarvoor hebben we verschillende reisgidsen en het Internet. Zo is Memphis de stad waar Martin Luther King Jr. is vermoord. In het Lorraine motel om precies te zijn. Het motel is omgebouwd naar een museum. Wat wel jammer is, is het feit dat het museum op dinsdag is gesloten. Gelukkig voor ons, was wel de plek waar Martin Luther King Jr. is vermoord zichtbaar.  We maken de nodige foto’s en vervolgen onze wandeling door Memphis. Op deze indrukwekkende plek is er wel degelijk iets gebeurd. Ook al is het lang geleden.

Wandelen in Memphis….. We zien een oude auto staan in een garage. Van de overkant van de straat roept iemand dat we gerust even binnen mogen gaan kijken. We zien een oude Datsun, MG, Jaguar en een Corvette uit 1952. De man is inmiddels ook binnen komen rijden met een Chrysler 300 uit 1957 en vertelt honderduit over de auto’s. Dan zegt hij dat hij aan ons echt iets speciaals wil laten zien. We volgen de man naar buiten en gaan de hoek om. Hij haalt een sleutel uit zijn zak en opent de deur van een ander gebouw. Vol trots laat hij ons de oudste auto uit zijn collectie zien. Eentje uit 1908. Er tegenover staat nog een ongerestaureerde Jaguar uit 1954. Zijn volgende project zegt hij. Het is duidelijk, er moet nog veel gebeuren.

Wandelen in Memphis….. De stad die ook bekend staat als de stad waar de blues groot is geworden. Hierdoor hebben ze in Memphis hun eigen Stratumseind genaamd Beale Street. Het is middag als we er voor de eerste keer overheen wandelen, en veel is er nog niet te beleven. Er worden wat vrachtwagens uitgeladen om zo de cafés te bevoorraden. Hier en daar staat de radio aan en klinkt er bluesmuziek naar buiten. Maar eigenlijk is het nog maar een tamme boel. Maar uit alles is het duidelijk, vanavond gebeurt er hier iets.

Wandelen in Memphis… We lopen verder op Beale Street. Richting de Sun Studios. Het is een behoorlijke tippel, maar de geboorteplaats van die andere muziekstijl, Rock ‘n Roll, mogen we gewoon niet missen. In deze studio namen mensen als Jerry Lee Lewis, Johnny Cash, Roy Orbinson, B.B. King en Elvis Presley hun muziek op. Vandaag de dag is de studio nog steeds in gebruik, waardoor ook bekende namen als Sheryl Crow en U2 aan dat rijtje toegevoegd kunnen worden. We volgen de tour en deze is hoogst interessant. Iedere 45 minuten is er een tour, en ze willen je niet opjagen, maar zou je er alsjeblieft wel rekening mee willen houden dat de volgende groep eraan komt? ‘s Avonds als de rondleidingen zijn geweest, dan komen de muzikanten binnen om hun muziek op te nemen. We kunnen niet zeggen dat er hier niets gebeurt.

Wandelen in Memphis….. We lopen weer terug richting het centrum. Er staat nog één ding op het programma dat we vandaag willen doen, namelijk een rondleiding door de gitaarfabriek van Gibson. We moeten stevig doorwandelen om op tijd te zijn voor de laatste rondleiding van de dag. We worden keurig gewaarschuwd dat het mogelijk kan zijn dat de werknemers al naar huis zijn. We vinden dat niet erg, en we beginnen aan de rondleiding. Net voordat we naar binnen gaan wordt er nog even een melding gemaakt. “O ja, het is trouwens niet toegestaan om zichtbaar een telefoon of fotocamera te dragen in de fabriek.” Met andere woorden het is verboden om foto’s te maken. Dat is iets dat we niet hadden verwacht, maar zoals we wel vaker citeren: “Ut is zoals ut is en ut kumt zoals ut kumt.” De tour is er niet minder interessant om. Er zijn nog behoorlijk wat mensen aan het werk. Dus wat dat betreft hebben we geluk en kunnen we goed bekijken hoe een gitaar gebouwd wordt. Nadeel hiervan is dat doordat alle machines nog aanstaan de gids nagenoeg niet te verstaan is. Maar ook hier kunnen we niet zeggen dat er niets gebeurt.

Wandelen in Memphis….. We gaan een hapje eten en daarna is het alweer tijd voor onze derde ontmoeting met andere geocachers deze rondreis. Vier komen er in totaal gezellig kletsen. Na anderhalf uur gezelligheid is het tijd om afscheid te nemen, en het is duidelijk. Ook hier is er iets gebeurd.

Wandelen in Memphis….. We wandelen nog een keer over Beale Street. Het is inmiddels al behoorlijk laat, en uit nagenoeg ieder café klinkt er bluesmuziek. Al dan niet live verzorgd. Hier gebeurt er iets. Ook al is het een doordeweekse dag.

We wandelen al de hele dag in Memphis….. Een kilometer of 18 hebben we er op zitten. Bijna overal gebeurt er wel iets. Inderdaad, bijna overal. Deze ochtend passeren we al wandelend een plek waar niets is gebeurd. Althans niet in 1897…..

Bewaren

Bewaren