Duitsland

D’n Duvel komt in veel gedaantes en op ieder moment van de dag, ‘s ochtends, ‘s middags en vooral, vooral ‘s nachts want ik weet één ding zeker. D’n Duvel die slaapt nooit!

Zomaar een paar regels uit het nummer ‘Kruispunt’ van Björn van der Doelen. Alhoewel zomaar, het zijn wel regels die door je kop blijven galmen als je het nummer hebt geluisterd. Iets wat wij beiden toch regelmatig doen, aangezien wij dit toch wel één van de betere nummers van het bandje Allez Soldaat waar Van der Doelen kopman van is, vinden. En als je dan de legende én de naam van een stukje natuurschoon in Duitsland leest, dan komen deze regels weer als vanzelf bovendrijven.
De naam van het stukje natuurschoon is Teufelsmauer, oftewel de Muur van de Duivel. En de legende?

Ooit zou de duivel, God het voorstel hebben gedaan , de natuur onder elkaar op te delen. God ging hiermee akkoord, op één voorwaarde. Al het land dat de duivel in één nacht kon omheinen met een stenen muur voordat de eerste haan zou kraaien mocht hij behouden. De nacht dat de duivel drukdoende was met zijn bouwwerkzaamheden was er een oude vrouw onderweg naar de markt om haar kippen en haan te verkopen. Toen de boerenvrouw de duivel bezig zag struikelde ze en viel. De haan schrok hiervan en begon te kraaien. De duivel hoorde dit en dacht dat zijn tijd al om was. Uit woede vernietigde hij de door hem gebouwde muur. De overgebleven delen van de muur worden vandaag de dag daarom Teufelsmauer genoemd.

 

Men neme de naam en de legende van dit stukje natuurgeweld. Overgiet dit met eerder genoemde songtekstregels, en men zal begrijpen dat wij nieuwsgierig zijn geworden. Aangezien wij niet algemeen bekend staan als nachtbrakers moge het duidelijk zijn, dat wij in de vroege ochtend op zoek gaan naar D’n Duvel. Ik beklim de muur, en besluit om te gaan wachten. Wachten op wat komen gaat. Ik heb m’n linkerhand in m’n broekzak. In m’n rechterhand m’n rugzak. Maar wat ik ook doe. Hoelang ik ook wacht. Ik zie van alles, maar niemand verschijnen. Ik wacht en wacht. Zing het nummer nogmaals in m’n kop. Ik besluit om over een maandje of zes maar in de avond op een kruispunt te gaan staan te wachten. Ik wacht en wacht. En geniet…….

Bewaren

0 0 votes
Artikelbeoordeling
4 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Elly
5 jaren geleden

Ik mis wel de link naar het lied van Bjorn

Karin
5 jaren geleden

Who needs Wikipedia als we jullie verhalen hebben? 😉 Volgens mij zitten jullie zo vol met (nutteloze) feitjes, dat ik jullie bij deze bombardeer tot mr. en ms. Google.

Ik kijk uit naar jullie volgende avontuur!