Malta

Terug gaan naar een plek waar je al geweest bent, heeft zo zijn voordelen voor ons. De kans is namelijk heel groot dat we alle highlights al hebben gezien, en dat een doe vakantie verandert in een rust vakantie. Voor de lezer van deze tiksels is het misschien een nadeel, omdat we niets nieuws te typen hebben. Geen geweldige verhalen over hoe mooi dit of dat was. Niets van dat alles. Vandaag zijn we terug gegaan naar de oude hoofdstad van Malta namelijk Mdina. Een leuk middeleeuws stadje met maar liefst 400 inwoners. Op ons gemakje hier rondgedwaald en nog even de oude kerkers bezocht die zich in de stadsmuren bevinden. Op zich is dit dan wel weer een bijzonder museum, aangezien ze het geheel hebben aangekleed met poppen, gekleed in oude klederdracht, en geposeerd in posities zoals men in een gevangenis gezeten zou kunnen hebben. Dit alles om de verhalen die op de informatieborden stonden te versterken. Aangezien de meeste van die verhalen over de martelmethodes in vroeger tijden gingen, kan men zich voorstellen dat dit museum niet voor tere zieltjes is weggelegd. Ik denk dat bij ons de minimale leeftijd 18 jaar zou zijn om dit museum met een bezoekje te mogen vereren. Hier was het voor alle leeftijden, mits er begeleiding bij was.Daarna op weg naar het uiterste zuiden van Malta, om een wandeling te doen langs de verdedigingswerken uit de tweede wereldoorlog die daar zijn gestationeerd. Om eerlijk te zijn viel deze een beetje tegen. Een oude half ingestorte bunker, die vandaag de dag wordt gebruikt als stortplaats, en een oud fort, dat je een klein beetje kon zien tussen de struiken door, maar dat niet toegankelijk is omdat het privé eigendom is. De uitzichten vanaf de kliffen waren wel weer geweldig.Dan maar genieten van het heerlijke weer. Waar er deze ochtend nog enkele druppels vielen, scheen vanmiddag heerlijk het zonnetje. Zowaar hard genoeg om in een T-Shirt over de boulevard te lopen. Deze pret was wel van korte duur, want rond de klok van 4 werd het weer behoorlijk fris, en diende de jas weer aangetrokken te worden.