Amerika

Toen we een maand geleden te horen kregen dat het concert van Big Head Todd & The Monsters niet doorging, hadden we plotseling een dag in ons schema over. Wat ermee te doen. We besloten om New York City nog een keer te bezoeken. In 2006 waren we ook al in die stad, en destijds heeft die een behoorlijke indruk op ons gemaakt tijdens de vijf dagen dat we daar waren. Alle ‘must-see’s’ hebben we toen al bezocht, dus ons lijstje van wat we perse wilden bekijken was erg kort. Na 2006 zijn er alleen het park The High Line en het 9/11-memorial bijgekomen in deze wereldstad. We waren ervan overtuigd dat we daar geen volledige dag voor nodig zouden hebben, dus de vraag die bij ons rees was eigenlijk vrij simpel. Zou het mogelijk zijn, om bijna alle hoogtepunten van deze stad binnen 24 uur te bezoeken? We wisten op voorhand al dat het Vrijheidsbeeld en een bezoek aan de top van het Empire State Building af zou vallen. Ook zouden we geen musea kunnen bezoeken, en zouden we er een behoorlijk tempo in dienen te houden. We hadden een wandelroute van ruim 15 kilometer uitgezet. Zou op zich niet zo’n probleem hoeven te zijn.

Het grote voordeel is natuurlijk dat een dag 24 uur heeft, en dat we daarom gisterenavond al konden beginnen met de route. Columbus Circle, aan de rand van het Central Park. Leuk pleintje. Altijd druk, en Central Park is natuurlijk ook niet verkeerd, al dienen we wel eerlijk te zeggen, dat we niet meer dan de rand van het park hebben gezien.

Daarna doorgewandeld naar het nog drukkere Times Square via Broadway. Ondanks de enorme mensenmassa heb je hier geen onveilig gevoel, en overal waar je kijkt is wel iets te zien. Op dit plein kom je letterlijk ogen tekort. Uren zou je jezelf hier kunnen vermaken. Helaas hebben we maar 24 uur, en we willen ook nog ergens wat slapen, we gaan dus terug naar het hotel.

We waren behoorlijk moe, dus we besloten om deze ochtend weer uit te slapen. De busreis naar het centrum neemt ongeveer een uur in beslag en iets na de klok van 10 uur, zijn we aanbeland op 42nd Street, waar het volgende doel ligt. Grand Central Station, in 2006 ook al geweest, en dit is gewoon een schitterend gebouw. Zowel van buiten als van binnen, is het hier gewoon genieten van de schoonheid ervan.

We gaan door naar het Empire State Building, waar we niets meer maken dan een fotostop van de buitenkant van het gebouw.

Hetgeen we interessanter vinden hier, is de buurman van het Empire State Building. Daar zit namelijk de enige spellenwinkel van Manhattan gevestigd. Altijd een genot om rond te snuffelen tussen honderden spellendozen, al wordt het naarmate onze spellenkast voller wordt, steeds moeilijker om leuke nieuwe spelletjes te vinden. Maar wees gerust, we zijn erin geslaagd, en voegden weer wat toe aan de collectie.

De klok is intussen het middaguur al gepasseerd, en de magen dienen een beetje gevuld te worden. Terwijl we op zoek gaan naar een budgetvriendelijke lunch, passeren we het Flatiron building. Ook de moeite waard om even op de foto te zetten.

Na de kleine lunch gaan we langzaam op weg naar het eerste nieuwe item op onze lijst, maar dan passeren we de Chelsea Foodmarket. We denken dat we vanavond ook wat dienen te eten, dus we besluiten om even een kijkje te nemen in deze tot Food Court omgebouwde koekjesfabriek. De mensenmassa binnen is enorm, en hierdoor is het zo goed als onmogelijk om van dit schitterende gebouw te kunnen genieten.

Na dit bezoek, belandden we uiteindelijk bij The High Line. Een oude spoorlijn die dwars boven de straten van Manhattan loopt, maar sinds de jaren 60 van de vorige eeuw niet meer in gebruik was, is omgetoverd tot een park voor de mensen. Na Central Park het grootste park van New York City, en een ware toeristische trekpleister. Aangezien we vandaag een missie hebben, kunnen we niet zo heel veel tijd inruimen voor dit leuke park.

We liggen achter op schema. Het is vandaag warmer (ruim 31 graden) dan verwacht. Ook is het drukker dan we dan we hadden verwacht, en moeten we op ieder kruispunt ruim een minuut wachten voordat we wit licht hebben om over te mogen steken. Door de combinatie van deze factoren, liggen we achter op schema, en we besluiten om onze wandelroute met een paar kilometer in te korten door de metro te nemen naar het 9/11 memorial. In 2006 was het hier nog een grote hoop met puin. Sinds 2012 is er een monument geopend. We gaan erheen, en de enorme waterpartijen laten precies zien waar de twee torens stonden. Hoewel het een heel sober monument is, maakt dit toch wel indruk, en zijn we even stil.

De voetjes worden moe. We beseffen dat onze missie vandaag niet zal gaan slagen. We gaan naar Wall Street. Het finaciële hart van de wereld volgens velen. Marktkramers zijn het daar volledig mee eens een vragen hier voor een flesje water het dubbele van wat men elders in de stad voor een flesje water vraagt.

We wandelen naar de Brooklyn Bridge. Onze laatste stop voor vandaag. De drukte hier is ook enorm, en maken het haast onmogelijk om te wandelen over de brug. In 2006 was het hier heerlijk rustig. En konden we heerlijk genieten. Vandaag was het vooral uitkijken dat we niet omver gelopen of gefietst werden.

We bekijken Manhattan Bridge van een afstand en laten Chinatown voor wat het is.

New York City in 24 uur, is te doen. Daar zijn we van overtuigd. Maar aangezien we al bijna drie weken op reis zijn, begint de vermoeidheid langzaamaan toe te nemen. Ook hebben we de ‘pech’, dat het vandaag de warmste dag van onze vakantie dit jaar is. Nog niet eerder rees het kwik boven de 30 graden. Hoe dan ook, we hebben vandaag genoten, al heeft New York vandaag niet de verpletterende indruk achtergelaten die het 8 jaar geleden wel achterliet. Over een paar jaar misschien nog maar eens gaan kijken.