Amerika

Voor deze reis hebben we zeer tegen onze gewoonte in, veel van te voren gereserveerd. Zo ook het bezoek aan het Capitool dat voor deze ochtend gepland stond. Als we dit niet van te voren gereserveerd hadden, zou het zo maar kunnen dat we uren in de rij zouden moeten staan alvorens we een rondleiding konden krijgen. Dat vonden we zonde van de tijd, dus maar een reservering voor 9:30 uur in de ochtend. Dat houdt in dat je wel een half uur van te voren aanwezig moet zijn, 9:00 uur dus. Op zich niet zo’n probleem ware het niet dat we er nog met de metro naar toe moeten gaan en dat we net op tijd gelezen hadden dat er geen eten of drinken mee naar binnen mocht. Dus de ingeslagen lunch moest dus ergens anders opgeslagen worden. Lockers waren er niet voor handen, dus maar om via het centraal station om daar voor 4 dollar per uur de tas met eten achter te laten. Of we wel even van te voren aan wilden geven hoe lang we de tas opgeslagen wilden hebben. We dachten met drie uur ruim voldoende te hebben, maar later bleek dat dit toch aan de te krappe kant gerekend was.

Uiteraard hebben ze speciaal voor ons bezoek de koepel in de steigers gezet. Meestal als wij ergens een kerk of een ander speciaal gebouw willen gaan bekijken, zetten ze het voor onze komst snel in de steigers. Zo ook het Capitool. Het werd tijd, want er was vanaf 1959 niets meer aan de koepel gedaan. Nu, dan hadden ze toch ook begin oktober kunnen starten met het weer in orde maken van de koepel. Niet dus.

Toen we binnen waren hadden we nog genoeg tijd over om eerst een bezoek aan het museum in het Capitool te brengen waarna we vervolgens een anderhalf uur durende rondleiding door het Capitool kregen. Deze startte met een film over het ontstaan van de VS en de opbouw van de leden welke zitting hebben in de senaat en het huis van afgevaardigden. Alle staten zijn erin vertegenwoordigd, zodat men het idee krijgt dat alle inwoners via de senatoren en afgevaardigden iets te vertellen hebben over het wel en wee dat de VS bezighoudt. De ene staat is namelijk de andere niet en de ideeën kunnen ook nog al eens verschillen in de diverse staten. Toch is het ze gelukt om er één geheel van te kunnen maken, en volgens mij zijn ze daar wel trots op.

Er staan opvallend veel standbeelden binnen. de gids maakte terecht de opmerking dat ze dol zijn op standbeelden en dat ze stuk voor stuk geschonken zijn. Alle staten afzonderlijk hebben een standbeeld geschonken, van een meestal mannelijke, inwoner van de staat welke voor hen belangrijk geweest is. Hier is het verschil tussen de staten nog goed te zien. Waar aan de ene kant een statige generaal staat, staat aan de andere kant een cowboy.

Het bezoek was meer dan de moeite waard, maar geen unieke excursie te noemen, daar er 2,5 miljoen bezoekers per jaar langskomen voor een rondleiding!

Inmiddels was de dag al weer bijna half om was het tijd om het tweede stuk van de Mall te lopen. Het Space and Air museum is het meest populaire museum van het Smithsonian, dus hebben ook wij maar een bezoek gebracht. Al is ruimte en luchtvaart niet zo ons ding, we hebben ons er toch een hele tijd vermaakt. Je ziet ten slotte niet iedere dag een Apollo of het pak dat Yoeri Gagarin droeg tijdens zijn ruimte reis.

We hebben onze dag volgemaakt met het bezoeken van de minder bekende plekjes, welke vaak verrassend leuk zijn. Morgen is het weer tijd om de meer bekende monumenten op te zoeken.