Zweden

Het meest gebruikte woord in Zweden, is een woord dat in Nederland te weinig gebruikt wordt. Zou dit verschil in taalgebruik de reden zijn dat de Zweden tot één van de gelukkigste volkeren op deze aardkloot behoren? Om eerlijk te zijn heb ik geen idee, maar ergens klinkt het, in ieder geval voor mijzelf, logisch in de oren. Wellicht dat het voor ons Nederlanders te moeilijk is om zo’n simpel woordje over onze lippen te krijgen en zo onze waardering voor de ander te tonen.

In Zweden hoor je het overal. ‘Tack’, oftewel dankjewel. Voor de, in onze ogen de meest onbenullige dingen wordt er hier ‘ge-tack-t’, maar toch, het geeft wel een goed gevoel voor beide partijen.

In het kader van Carpe Diem, deze morgen als eerste terug gegaan naar de Globen,om toch te genieten van het uitzicht vanaf het grootste bolvormige bouwwerk ter wereld. Hoewel het gebouw niet bijzonder hoog is met zijn 85 meter, was het toch wel een bijzondere ervaring om met een bolletje van ‘slechts’ 4,5 meter doorsnee langs deze gigantische bal omhoog te reizen. Eenmaal boven aangekomen, krijg ik toch een beetje het gevoel van ‘sitting on top of the world’.

Na dit avontuur gaan we op zoek naar het allerlaatste dat op ons lijstje stond voor als we nog wat tijd over zouden hebben. Namelijk een bezoekje aan het beeld van Zwedens bekendste schrijfster, Astrid Lindgren. Toen we dit fraaie beeld eenmaal op de gevoelige chip hadden vastgelegd, hadden we nog voldoende tijd over om met de boot naar Skeppsholmen te gaan en daar een korte wandeling te maken alvorens we onze koffers in het hotel zouden oppikken.

Vijf dagen zijn voorbijgevlogen, en ik heb genoten van dit verjaardagscadeau, oftewel de födelsedagtour. Rest mij eigenlijk nog maar één ding om te zeggen tegen Marieke.

Tack.