Zweden

Met de titel in het achterhoofd zijn we aan deze reis begonnen. Niet helemaal waar natuurlijk, aangezien onze kennis van het Zweeds vrij beperkt is, en deze titel gewoon afkomstig is van wikipedia, nadat we de oorspronkelijke titel daarin ingevoerd hadden. Er zijn verschillende uitvoeringen van deze titel die allemaal dezelfde lading hebben. Carpe Diem, pluk de dag, je leeft maar één keer, you only life once of de sinds 2012 zeer populaire term YOLO. Voor de laatste ben ik wellicht toch net iets te oud, maar het tovert wel een glimlach op mijn gezicht als ik hem hoor, en ik hem in mezelf naar het Latijns vertaal. Het zijn enkele van de weinige woorden die ik in die taal ken, maar die ik eigenlijk alleen maar kan beamen.

Want wees nu eerlijk, welk mens met een gezond stel hersens gaat 3000 kilometer reizen om een plastic bakje proberen te vinden in een of ander Zweeds stukje bos, enkel en alleen omdat het in augustus 2000 daar is neergelegd? Eigenlijk is het niet zo heel bijzonder, aangezien we in 2009, 1000 kilometer omreden om een grote metalen doos te vinden. Twee jaar later maken we een omweg van bijna 1500 kilometer in de VS om een tupperware bakje te vinden dat in mei 2000 was verstopt. Waarom? Gewoon, omdat we dat beiden leuk vonden. Allemaal onder het mom van ‘du lever bara en gång’.

De afgelopen dagen alles in Stockholm gezien wat we wilden zien. Diep onder de indruk zijn we van deze stad. Velen zeggen dat men pijn krijgt in de kontzak van deze stad, maar daar ben ik het niet mee eens. ‘Du lever bara en gång’, nietwaar? En trouwens, ieder weldenkend mens draagt in een grote stad zijn portemonnee niet in zijn kontzak. Maar zoals gezegd, alles gezien wat we wilden zien, op één verplicht nummer na. Mensen die ons (lees: Marieke) een klein beetje kennen, weten dat we graag (lees: ik ga gedwee mee) een voetbalstadion willen bewonderen. Deze reis was het de beurt aan het stadion van Hammarby IF. Eigenlijk het ergste van alles is misschien wel het feit, dat ik op heb zitten zoeken waar het stadion zich bevond.

Na bij het stadion gearriveerd te zijn, mochten we met eigen ogen een gigantische witte bol aanschouwen, welke we enkele dagen eerder ook al hadden gezien, maar dan van een grote afstand. Toen vroegen we ons of wat dat was. Ondertussen weten we dat dit het grootste bolvormige gebouw ter wereld is, en in gebruik is als ijshockeystadion en concertzaal. Meest intrigerende aan dit gebouw, was het kleine bolletje aan de buitenzijde dat omhoog en omlaag ging en waarin mensen pasten. Oftewel een lift, van waaruit men ongetwijfeld een spectaculair uitzicht over de stad zal hebben. Met ‘du lever bara en gång’ in het achterhoofd bestelden we twee kaartjes. We kregen te horen dat we meer dan een uur dienden te wachten in deze wijk waar verder niets is te beleven. Met nog steeds ‘du lever bara en gång’ in het achterhoofd bedanken we vriendelijk. We kunnen onze kostbare tijd wel beter gebruiken.

Wat is het eerste waar men aan denkt als men ‘du lever bara en gång’ denkt? Juist de bibliotheek. Een bezoek hieraan stond bij ons beiden op ons lijstje. Zo gezegd, zo gedaan. Diep onder de indruk van iets wat misschien wel de mooiste bibliotheek ter wereld is, gingen we hier weer naar buiten.

Het volgende doel was om iets te doen wat we graag doen in een stad. Struinen door de straten in de hoop iets fraais te ontdekken wat niet in de reisgidsen staat vermeld. Meestal lukt dat ons wel, en ook vandaag is dat het geval. Moe, maar voldoen komen we weer in ons hotel aan. ‘Du lever bara en gång’

0 0 votes
Artikelbeoordeling
2 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Cindy
7 jaren geleden

Tuurlijk een stadion. Begrijpelijk maar de bibliotheek is een beauty. Wauw. Moeten we de stand van het Nederlandselftal sms-en?