Zweden

Is het lang geleden, is het lang geleden. Het wordt later en later en voor je ‘t weet denk je “waar is de tijd toch gebleven?”
Zomaar enkele fragmenten uit de, bijna 40 jaar oude, bekende songfestivalhit van Teach In. Het is dan maar een kleine stap om op zoek te gaan naar de songfestivalhit die daadwerkelijk 40 jaar geleden de doorbraak betekende van een zanger, zangeres of groep. De geschiedenis leert ons dat Abba in dat fraaie jaar winnaar was van deze liedjeswedstrijd, met het nummer Honey pie. Natuurlijk kent iedereen dit nummer, en kunnen ze het desgewenst meezingen. Maar waarschijnlijk is dit nummer bij de meesten net iets bekender onder de naam die het kreeg toen het werd herschreven in het Engels, namelijk Waterloo.

Veertig jaar, waar is de tijd toch gebleven? Tikketak. Sommigen noemen het jaar waarin je deze leeftijd weet te bereiken, een kroonjaar. Snap ik persoonlijk niet helemaal, want wat is er nu zo bijzonder aan het ingaan van je 41e levensjaar? Gelukkig voor mij snappen anderen het wel, en weten ze mij te verrassen met een stedentrip naar keuze. Niet verkeerd toch? Maar waarheen dan. Zo goed als iedereen weet dat we sinds 2007 Tupperware in de bossen aan het zoeken zijn, beter bekend onder de naam geocaching. Met het vinden van al die plastic bakjes komen een enorm aantal statistieken vrij. Een van die tabelletjes toont de maanden waarin je een geocache hebt gevonden sinds Mei 2000 (de maand waarin de allereerste geocache werd verstopt.) Een van de opdrachten die we onszelf enkele jaren geleden hebben gegeven is het vullen van de missende maanden in de tabel.

maanden

 

Zoals men kan zien, missen we nog 11 maanden in het tabelletje. De afgelopen jaren, stond het vervullen van deze opdracht op een wat lager pitje, mede door de belemmeringen die Marieke had opgelopen kort na het vinden van een plastic bakje in de bossen. Maar enkele maanden geleden zijn we weer begonnen met kijken, hoe en vooral waar, we de tabel kunnen complementeren. Eigenlijk alle maanden zijn nog wel te doen. De maand juni 2000 is te vinden in Dublin, Ierland. Juli 2000 is te doen iets ten zuiden van Namen in de Belgische Ardennen. Maar als we op zoek gaan naar een geocache die geplaatst is in Augustus 2000, krabben we ons toch even achter de oren. We komen tot de ontdekking dat er nog maar 4 geocaches actief zijn die in deze maand zijn verstopt. Wereldwijd wel te verstaan, en drie daarvan zijn van een dermate moelijke terreingraad, dat ze voor ons zo goed als onbereikbaar zijn. Blijft uiteindelijk die ene in Stockholm over. Ideaal om te combineren met een stedentrip natuurlijk. En wat is er nu Zweedser dan Abba (behalve de gehakballetjes van Ikea dan), de band die nagenoeg tegelijkertijd met mij de grote doorbraak had. Zij op wereldniveau en ik, zes dagen later, uit moeders buik.

Tikketikketak en toen bim bam bom