Malta

Het duurde ongeveer één hele seconde deze ochtend voordat ik schrok nadat ik de gordijnen had opengeschoven. Het had geregend vannacht! Wat voor gisteren was voorspeld, was deze nacht dan toch uitgekomen. Terwijl ik naar de bomen kijk, zie ik dat het behoorlijk gewaaid heeft vannacht, en de kleur van de lucht, voorspelt niet heel veel goeds voor vandaag.

We besluiten om af te reizen naar Vittoriosa om aldaar het paleis van de inquisiteur, te bezoeken, gevolgd door een bezoekje aan het maritiem museum in dezelfde plaats. Voordat we vertrekken passen we nog wel even hetgeen toe, wat we de afgelopen week geleerd hebben. Even de plaatsnaam opzoeken zoals die op de kaarten staat. Ter verduidelijking: de plaats Vittoriosa staat op de kaart als Birgu. Waarom? Geen idee. Vittorioso is de officiële naam van deze plaats. In vroeger tijden heette deze gemeente wel Birgu, en de Maltezers noemen de plaats nog steeds Birgu. Vervolgens is het zaak om even te kijken hoe deze plaats op het navigatiesysteem genoemd wordt. En dan kom je tot de ontdekking dat daar Il-Birgu vermeld staat. Waarom? Geen idee, maar het is af en toe verdomd lastig zoeken naar de plek waar je naar toe wilt gaan. Eenmaal in Vittoriosa / Birgu / Il-Birgu aangekomen, is de lucht nog steeds onheilspellend.

Het paleis van de inquisiteur is het laatste hoogtepunt dat in onze reisgids vermeld staat. Althans dat van Malta. Op de andere eilanden is nog voldoende te zien om nog eens een keer terug te gaan. Het paleis is niet veel bijzonders. Totdat we bij het laatste gedeelte komen, het gevangenisgedeelte. Op de een of andere manier weet dat wel onze aandacht te pakken, en genieten we met volle teugen. Meest bijzondere aan dit paleis is dat we ontdekt hebben dat muren uit 1803 gewoon gerestaureerd worden met een boormachine, een hamer en een beitel. Niks geen gestructureerde aanpak. Oude schilderijen weghalen? Of misschien afdekken met wat doeken? Waarom? Is toch nergens voor nodig, doekje erover en klaar. In de reclame kunnen ze het niet beter zeggen.

Vervolgens naar het maritiem museum. Dit weet mij totaal niet te boeien. Korte tijd later staan we weer buiten, en zien we dat de lucht inmiddels weer de bekende kleur blauw heeft aangenomen. Wel staat er nog een stevige bries, maar de jas kan toch weer in de rugzak. We wandelen wat door de haven, en besluiten om daarna door te rijden na een kleine tuin, om daar een stukje te wandelen.

Vervolgens brengen we een bliksembezoek aan de Playmobil fabriek. Altijd gedacht dat het bekende plastic speelgoed afkomstig is uit Duitsland, maar niets is minder waar. Het wordt hier gefabriceerd.

Vervolgens nog even een bliksembezoek aan een fort dat gelegen is aan de oostkust van Malta. Als we bijna bij het hotel zijn, stoppen we nog even om te kijken naar de laatste zonsondergang van deze korte, maar geweldige vakantie.

0 0 votes
Artikelbeoordeling
1 Reactie
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Elly
7 jaren geleden

Dat er mensen zijn, die zeggen dat er op Malta niets te doen is ….. goede vlucht.