Malta

Zou de aandrang om dit stukje te lezen niet zoveel groter zijn met een spannende titel als: “De Ierse martelaar”? Dat idee had ik namelijk zelf ook, ware het niet dat er ergens in mijn hoofd ronddoolde dat een martelaar niet diegene is die wij denken dat die is. Doodeenvoudig om de simpele reden dat de Nederlandse taal behept is met uitzonderingen die de regel bevestigen. Zo is een bedelaar iemand die bedelt. Een handelaar iemand die handelt, en een brabbelaar iemand die brabbelt (en bij een gebrek aan een luisterend oor, stukjes op deze site tikt, maar dat terzijde). De conclusie die we hieruit kunnen trekken, is dat als we -aar, achter de stam van een werkwoord plaatsen dat we een persoon krijgen die het werkwoord uitvoert. Dientengevolge zou het logisch zijn, als een gijzelaar iemand is die gijzelt, en een martelaar iemand is die martelt. Helaas is dat niet waar, en zijn dit juist twee van die regelbevestigende uitzonderingen waarover ik eerder tikte. Een gijzelaar is iemand die gegijzeld wordt, en een martelaar is iemand die gemarteld wordt. En aangezien ik geen Ier ken, laat staan een Ier die gemarteld wordt, zou een spannende titel als: “De Ierse martelaar”, slaan als himphamp op een mosterdmolen (ik ken nog wel een andere uitdrukking die bekender is en de lading denkt, maar aangezien er ook jeugdige lezers zouden kunnen zijn, heb ik uiteindelijk maar gekozen voor deze andere moderne variant op dit als ‘het slaat op tang als een varken’ oeroude spreekwoord).

Laat nu juist dat laatste woordje in de titel die ik had bedacht het woord zijn, dat, zij het via wat Latijn, een leuke brug zou kunnen slaan naar onze volgende reisdoel. Jammer maar helaas, maar dan laat ik het maar bij een simpele foto van de voorkant van de reisgids die ik van onze aloude vriend, die Goedheiligman, cadeau heb gekregen, waardoor ons reisdoel ook bij jullie bekend wordt.. O ja, die Ier, wat zou die er dan in de titel doen? Dat is eigenlijk ook best simpel uit te leggen. Om op dat kleine eilandje in de Middellandse Zee, te belanden, hebben we besloten om te vliegen met de prijsvechter uit Ierland. Grootste voordeel is dat die vliegen vanuit onze woonplaats, wat het onnodig maakt om naar onze hoofdstad af te reizen en aldaar de auto te parkeren. Nadeel is dat de berichten waarmee deze maatschappij wordt omgeven niet altijd geruststellend is. Zo zouden de vliegtuigen maar net genoeg brandstof aan boord hebben, piloten zouden niet altijd rustig zijn, en niet altijd voldoende rust hebben gehad. Deze berichten wekken toch wel een beetje het gevoel op alsof wij martelaars zouden zijn. Ach, zolang we de propeller niet hoeven aan te drijven door middel van trapkracht zal het wel loslopen.

0 0 votes
Artikelbeoordeling
2 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Frank
7 jaren geleden

Fijne vakantie, geniet ervan.

Cindy
7 jaren geleden

Veel plzr in malta…..echter de bestemming daarna zou toch Ierland kunnen zijn? Echt een aanrader hoor!! Met die prijsvechter komt het vast goed. Have fun.