Uiteraard ging bij ons de wekker op tijd af, daar is het immers vakantie voor. Als je in een mooie stad bent, moet je er ook extra lang van kunnen genieten. Vandaar dat om 6.30 uur de wekker afging. toch zo’n 45 minuten later dan op een gewone dinsdag. Na een prima ontbijt, op pad gegaan.

dag02-011

Het doel was om Lissabon globaal te verkennen vandaag. Op zoek naar kleine dingen. Een lift. Een beeld. Een…. Wel, als het maar onverwacht en leuk is.

dag02-007

Nog maar goed en wel onderweg, of er klonk een ‘PING’ vanuit de rechterbroekzak. Een berichtje op Facebook met daarin de vraag of we nog op zoek waren voor iets lekkers bij de koffie. En zo ja, dat we dan toch echt op zoek dienden te gaan naar Pastéis de Belem of Pastéis de Nata. Het berichtje was compleet met foto, zodat we gelijk konden zien hoe de lekkernij eruitzag. Korte tijd later passeren we een bakkerij. In de etalage wordt precies hetgeen gepresenteerd wat wij zojuist op de foto hebben gezien. En als rechtgeaarde Nederlander was Marieke nog blij dat het in de aanbieding was ook. Wij niet te flauw. Hup een foto gemaakt en op FB gezet. We leven immers in het digitale tijdperk nietwaar?

dag02-002

Waar zouden we vandaag de dag zijn zonder mobiel internet? Op mijn telefoon is een app geïnstalleerd, die ons haarfijn de route van het openbaar vervoer laat zien die we dienen te volgen om zo snel mogelijk van A naar B te komen. Ook is er een app geïnstalleerd die alle bezienswaardigheden laat zien in de buurt van de plek waar we ons op dat moment bevinden, zodat we geen kleinood onderweg missen. Alles wijst erop dat we vandaag de dag echt leven van hetgeen Herman van Veen in 1979 al zong: “Nou dag tot ziens, adieu het gaat je goed.

dag02-010

Maar het digitale tijdperk is niet echt iets wat ons van de ene op de andere dag is overkomen. Langzaam zijn we daarin gerold. We geocachen nu ruim 5 jaar. Zonder digitale wereld is dat iets wat niet mogelijk zou zijn. Deze site is nu ruim 9 jaar in de lucht. Al ruim 9 jaar verspreiden wij onze zin en onzin in de digitale wereld.

dag02-008

En hoe zouden wij op de hoogte komen van al die schitterende kleinoden die er op deze aardbol te zien zijn? Boeken lezen? Ja, dat kan, maar hetgeen wij nu via een digitaal medium ontdekken in een middag, zouden vele maanden van studies aan vooraf dienen te gaan.

dag02-006

Hoe zou de doorstroming van het verkeer vandaag de dag zijn in een analoge wereld? Middels verkeerslussen, camera’s en andere detectiemethoden, wordt er digitaal voor gezorgd dat we nergens ook maar een seconde onnodig staan te wachten.

dag02-009

Hoogst verbaasd waren we dan ook deze middag, toen we een winkel passeerden waarop de geveltekst: “De toekomst is analoog” te lezen was.

dag02-003We kunnen dan wel zeggen dat we heimwee hebben naar de tijd dat de slagersjongen nog een opera paraat had, maar in werkelijkheid is dat niet zo. Natuurlijk, ook wij willen genieten van alle mooie gebouwen die een stad als Lissabon te bieden heeft en als het even kan, dan willen ook wij een foto maken die niet abrupt verstoord wordt door een of ander digitaal LED-scherm. Ook wij willen in alle rust genieten van eerdergenoemde Pastéis de Nata, zonder dat we digitale muziek via Spotify uit een koptelefoon horen schallen. Maar het moet natuurlijk wel allemaal snel gaan. 11 minuten wachten op een tram is welhaast belachelijk te noemen, terwijl we even later, als we eindelijk in die tram zitten, vinden dat het ritje niet lang genoeg kan duren.

dag02-005

En toch…. Analoog is zo verkeerd nog niet. Als het uitkomt tenminste.

dag02-004

Er zijn geen steekwoorden voor dit getikte avontuur.