Velen noemen Sevilla de mooiste stad van Andalusië, zo niet van Spanje. Wie zou ik zijn om het daar volledig mee eens te zijn? Mooiste stad van Andalusië? Wellicht wel ja. Morgen nog een stukje Granada verkennen, voordat ik daar volmondig een positief antwoord op kan geven, maar mooiste stad van Spanje? Nee, dat toch niet. Ik, en ook Marieke, geven toch de voorkeur voor Barcelona als mooiste stad van Spanje. Hoewel deze twee steden eigenlijk niet te vergelijken zijn, hebben we als maatstaf de volgende regel genomen: ‘Als iemand één stad in Spanje zou mogen bezoeken, welke zou dat dan moeten zijn?’ Dan dienen we er natuurlijk ook bij te vermelden, dat we Madrid nog nimmer hebben gezien.

Maar dat Sevilla mooi is, dat zullen we beiden zeer zeker beamen. We hebben er nu drie dagen vertoefd, waarvan we tijdens de eerste twee dagen alle toeristische hoogtepunten hebben bewonderd, en waar we zeer fraaie herinneringen aan hebben, en vandaag dan de derde dag in Sevilla, waarbij we deze stad van een andere, minder fraaie, kant hebben mogen bewonderen.

Naar het schijnt, staat het grootste houten bouwwerk ter wereld ook in Sevilla, beter bekend onder de naam Metropol Parisol. Een project om het plein Plaza de la Encarnación, nieuw leven in te blazen, en officieel vorig jaar maart geopend. Jammer om het te moeten zeggen, maar het nieuw leven inblazen is compleet mislukt. De gebouwen om het bouwsel heen, zijn alle nog vervallen te noemen, en ook de ruimtes onderin de immense constructie, zijn nog maar voor een zeer klein gedeelte opgevuld.

Neen, wij vrezen ervoor, dat dit project eenzelfde lot is beschoren, als het terrein van Expo ’92. Al wat daar nu, 20 jaar na dato van de opening, van rest, is een vervallen, niet onderhouden zooitje. Als eerste een stukje wezen wandelen in het park. Schitterend aangelegd, alleen o zo jammer, dat er nergens gesnoeid wordt of onkruid wordt gewied. Als men dit wel zo doen, zo het volgens ons zo de competitie kunnen aangaan (en wellicht verliezen, maar dat terzijde) met een parkje als Central Park. Maar helaas. Het was ook al te merken aan het aantal bezoekers dat we zijn tegengekomen in de anderhalf uur die we in het park waren. Maar liefst 8 mensen hebben we geteld. En twee daarvan, moesten het park bezoeken (kinderen onder de 10), en dat terwijl het toch 35 graden was. Een temperatuur, waarbij normaal gesproken een dergelijk park toch zou moeten uitpuilen van de mensen. Helaas, niet hier. Wellicht dat een gepassioneerd burgen al een keer een balletje hierover heeft opgegooid bij de gemeenteraad. Jammer genoeg heeft hij toen alleen de straatverlichting weten te raken.

Met de omgeving is het al niet beter gesteld. Zeer fraaie gebouwen hebben ze hier 20 jaar geleden neergezet. Maar, helaas vandaag de dag niet meer toegankelijk voor publiek. Alles is hermetisch afgesloten. We zijn dan ook verheugd, als we een stukje verderop een paar fonteinen in werking zien. Zou er dan toch? Maar nee, een nadere inspectie leert ons, dat het hier niet veel beter is gesteld met het onderhoud. Het onkruid tiert welig. Tegels zijn afgebroken of compleet verdwenen.

We besluiten om ergens wat te gaan drinken, alvorens we weer richting Marbella zullen tuffen. Verheugd zien we dat het restaurant hier, geheel in stijl is met zijn omgeving. Waren in het park de vijvers en de fonteinen zonder water, hier was het aquarium waterloos.

Maar hoewel hetgeen we hebben gezien vandaag misschien minder fraai was, hebben we wel weer een geweldige dag mogen beleven. Bijna zou ik nog vergeten dat de eerste twee stops van vandaag gewijd waren aan de stadions van Real Betis & FC Sevilla. Twee gedrochten van gebouwen, waarbij alleen het mozaïek bij het stadion van FC Sevilla de moeite waard was.

En natuurlijk de wandeling over de Metropol Parisol. Je loopt als het ware over de constructie heen, en hebt zo een geweldig uitzicht over de stad. Dit is een aanrader van jewelste. Maar wel één, die je ergens binnen de komende 10 jaar moet uitvoeren. Anders is het wellicht te ver vervallen.

klik op bovenstaande afbeelding voor een grotere versie.
0 0 votes
Artikelbeoordeling
Er zijn geen steekwoorden voor dit getikte avontuur.
1 Reactie
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Karin
8 jaren geleden

Hahaha, echt een aftands stadion he, dat van Real Betis?? Ons hotel lag daar net achter. Het leek alsof er al in geen 120 jaar een wedstrijd was gespeeld. En dat braakliggend terrein daarom heen oogde al net zo troosteloos. Hihi.