Gerard van Maasakkers zong al eens over hoe fraai Malmedy is. Helaas konden wij dat niet beamen, omdat we nog nimmer een bezoekje gebracht hadden aan deze Belgische plaats.

Malmedy…. Niets weten we ervan. Niets hebben we er over opgezocht. Vaak hebben we het bord al zien staan langs de snelweg. Malmedy…. Nog nooit hadden we de moed om eens anders als anders te doen, en iets naar rechts te sturen om zo deze plaats met een bezoekje te vereren. In plaatst daarvan scheerden we altijd met 120km/u over het viaduct bij deze stad. Tenminste tot vandaag dan, want we besloten om eens een keertje gek te doen, en een tussenstop maken tijdens ons ritje naar Duitsland in Malmedy. Met voorbedachte rade gek doen, dat wel. Want we hadden al een wandeling uitgezocht in deze plaats, om zo onderweg onze heerlijk opgewarmde benen even te kunnen strekken.

Na het stuur voorzichtig naar rechts te hebben gedraaid, moesten we even verderop een behoorlijke ruk aan het stuur naar rechts geven, gevolgd door een nog fermere en snellere draai aan het stuur naar links, om dan weer snel naar rechts te draaien. We hopen dat het niet heel veel gekker wordt in Malmedy en vervolgen onze weg, in de hoop dat er niet meer onverwachte hindernissen onze weg kruisten. Rond Punt heette het obstakel. Of in Brabantse termen: rotonde.

Rustig rijden we Malmedy binnen en kijken onze ogen uit. Het schouwspel dat zich voor onze ogen ontvouwt, laat zich het beste omschrijven als industrieterrein. En om nu te zeggen, dat we hier zo verzot op zijn. Nou nee, niet echt. Positieve kant is dan natuurlijk wel, dat wat later komt alleen maar mee kan vallen.

Iets later parkeren we onze auto. Pakken de route bij de hand, en gaan aan de wandel. Way of the Cross heeft de wandeling als naam meegekregen. De weg van het kruis. Klinkt spannend, en dat was het ook. We wisten niet wat we konden verwachten, en juist als we op het punt arriveren dat Jezus voor de eerste keer onder het kruis valt, klinkt er een schelle piep door het woud heen.

SMS…. of ik al lijm heb besteld. Met beide voeten weer op de aarde belandt, vervolgen we de kruisweg. Even later zien we dat de laatste staties een behoorlijke klim zullen vergen. Afgepeigerd en uitgeput, komen we tenslotte bij het kruis aan, om aldaar de volgende vraag te beantwoorden zodat we onze queeste kunnen vervolgen. Langzaam glooit het terrein naar beneden, en even later staan we hoog en droog te koukleumen, bij een schitterend uitzicht over Malmedy. Als we dit zo zien, kunnen we ons aansluiten bij de laatste regel die Gerard zingt in zijn lied: en da-‘t-er prachtig is in Malmedy.

Marieke besluit om nog eens een keertje gek te doen, en wendt haar blik naar de grond. Voor haar voeten ziet ze drie groene, ronde kogels liggen.

0 0 votes
Artikelbeoordeling
Er zijn geen steekwoorden voor dit getikte avontuur.
3 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Frank
9 jaren geleden

Kennen Malmedy van Domaine Long Pre waar we met ons viertjes op vakantie zijn geweest. Mooie omgeving en toen was het wel een graad of 35 warmer. Geniet ze.

Jack
9 jaren geleden

30 te weinig

Ellij
9 jaren geleden

Ik vlug de luidspreker aan, dacht Malmedy te horen maar helaas…
Veel plezier!