Amerika

Na al het natuurschoon van de laatste dagen was het vandaag tijd om maar weer eens het stedelijke gebied op te zoeken. Gisteren zijn we aangekomen in ons hotel, waar we een aantal nachten zullen verblijven. We merkten direct dat we een stad naderden. Waren de wegen in en om de nationale parken nog leeg, hier werd het al drukker. Bij het ontbijt kwamen de filemeldingen op TV voorbij (in de VS staat ‘s ochtends standaard de TV aan). Nou, het was opgepast volgens de nieuwslezer want het was extreem druk verkeer. Als dit verkeer op de A2 zou staan op deze tijd, dan zouden wij gaan denken dat de grote vakantie-uittocht al begonnen was, zodat we rustig onze weg konden vervolgen. Hier vinden ze het dan extreem druk.

Maar goed, het werd dus tijd voor stedelijk gebied. Na het ontbijt zijn we dan ook met de tram naar Portland vertrokken. Volgens de Capitool een aardige stad, met een paar bezienswaardigheden. Dit was inderdaad ook zo. Niet spectaculair en geen must-see’s, maar wel aardig. En natuurlijk konden wij ons ook goed vermaken met schatten zoeken. Er lag zelfs een leuke wandeling langs de vele schitterende beelden, die Portland rijk is. Erg fraai en we hebben direct de hele binnenstad kunnen bewonderen en als bonus de schat gevonden. (Een veredelde stadswandeling, zeg maar).

Twee nadelen kleven er wel aan Portland. Vanaf ‘s ochtends toen we aankwamen tot aan het moment dat we weer in de tram stapten hing er een geur van Fastfood-eten in de stad. Maar ach, dat hoort nu eenmaal ook bij de VS. Hoewel we het idee hebben dat de Amerikanen in de drie jaar dat we hier niet geweest zijn, gezonder zijn gaan eten. De McDonalds is zienderogen in aantal geslonken en het aantal consumenten van deze keten teruggelopen.

Het tweede nadeel is het groot aantal zwervers die de stad ‘rijk’ is. Er ligt, of in het gunstigste geval staat, niet ??n zwerver op iedere hoek van de straat, maar wel drie. De een bedelt, de ander toont alleen een bordje met daarop dat hij, maar zeker ook vaak een zij, bijvoorbeeld de ziekenfonds niet kan betalen of geen dak boven het hoofd heeft. Maar ze zijn zeker niet opdringerig en wensen je een prettige dag, ook al heb je aan hen geen dollar gegeven. Maar ondanks dit, is het wel een schone stad.Morgen wacht weer een Nationaal Monument, namelijk Mount Saint Helens. De temperatuur zal in ieder geval hoog zijn, net als vandaag overigens (richting de 40 graden, maar in tegenstelling tot gisteren, niet benauwd.).