Iedereen die wel eens een reisgids in zijn hand heeft gehouden, heeft er naar alle waarschijnlijkheid ook wel eens in gekeken en in diezelfde reisgids een stadswandeling ontdekt.

De meeste van die stadswandelingen zijn een paar kilometer van lengte. Maar aangezien wij voor een paar kilometer wandeling niet meer terugdeinzen, hebben wij besloten om vandaag niet ??n, maar twee stadswandelingen door Luxemburg-Stad te gaan lopen.

Beide wandelingen waren een kilometer of vijf van lengte. Zoals gewoonlijk hebben we de wandelingen niet uit een reisgids geplukt, maar vanaf het internet. Want om heel eerlijk te zijn, vinden wij het toch wel leuk om aan het einde van een wandeling beloond te worden in de vorm van een schat. Zo gezegd, zo gedaan. Voordat we vanuit Nederland vertrokken hadden we alle wandelingen die we wilden gaan lopen al afgedrukt, zodat we deze hier bij de hand zouden hebben. En voor de zekerheid hebben we alle afgedrukte wandelingen (samen met nog een kleine 300 andere wandelingen?in Luxemburg) ook nog eens in een PDA geladen, (voor degenen die nu misschien zouden moeten afhaken, een PDA is een computer die je in je handen kunt houden. Iets groter dan een telefoon, en met nagenoeg dezelfde mogelijkheden als een gewone PC of laptop.), zodat we zeker niet voor verrassingen zouden komen te staan.

De stadswandelingen bevatten alleen een beginpunt, en vandaaruit ga je op zoek naar letters, getallen of andere aanwijzingen, waarmee je het volgende punt kunt berekenen. Eigenlijk dus gewoon een speurtocht door de stad. We hadden van te voren al bedacht dat de twee voor vandaag geplande wandelingen niet genoeg voor onze voetjes zouden zijn, dus?hebben we ook nog een paar zogenaamde oprapers opgezocht in Luxemburg-Stad. (oprapers zijn?schatten, waarvan?de locatie al bekend is. Meestal is het niet eenvoudig om deze locatie te bereiken.)

Zo hadden we vandaag een opraper, die op een bepaald moment nog?geen 10 meter van ons was verwijderd. We konden met onze ogen zien, waar dat de?schat verstopt zou liggen, maar helaas was het op dat?moment niet mogelijk om?het bewuste punt te bereiken, omdat het punt ook nog eens een 25 meter beneden ons was. Op dat moment is het dus zoeken naar een manier om het punt 25 meter lager op een verantwoorde en veilige manier te bereiken. Meestal heeft dat tot gevolg dat de omweg die je maken voor zo’n klein stukje, toch al gauw bijna een kilometer lopen tot gevolg heeft. Na vandaag alle tochten tot een goed einde te hebben gebracht, hadden we in een kleine 5 uur tijd zo’n 15 kilometer gelopen en, ik zou welhaast willen zeggen, zoals gewoonlijk weer veel dingen gezien.

Er zijn geen steekwoorden voor dit getikte avontuur.