Ik denk dat iedereen wel ooit van Rapa Nui heeft gehoord. Mocht dat niet zo zijn, dan weet ik zeker dat er geen belletje, maar een heel carillion gaat rammelen als ik de Nederlandse naam zeg. Die is namelijk Paaseiland. O ja, zullen de meeste dan zeggen. Dat is dat eiland waar al die hoofden staan. Inderdaad, dat eiland. En de beelden die daar te zien zijn, staan hoog op ons verlanglijstje. Of misschien kunnen we nu wel beter zeggen, stond hoog op ons verlanglijstje, want vandaag hebben we deze beelden met onze eigen ogen mogen aanschouwen.

Huh! Zul je nu misschien wel denken. Die beelden staan op Paaseiland, en jullie gingen voor een weekje naar Luxemburg! Klopt ook helemaal, maar zoals de meesten misschien wel weten heeft Luxemburg ook een internationaal vliegveld. En dan is het een fluitje van een cent om het vliegtuig richting Paaseiland te nemen. Nee, alle gekheid op een stokje. Ook hier in Luxemburg staan twee van deze beelden. Replica”s welteverstaan, maar daarom niet minder indrukwekkend.

Er zijn geen steekwoorden voor dit getikte avontuur.