Duitsland

Die tekst hoorden wij gisteravond op de radio toe wij van het kasteel van Bourscheid naar het kasteel van Vianden reden. Beide kastelen zijn ‘s avonds verlicht en wij wilden dat even controleren. En ja hoor, ze waren beide verlicht. Het werd nog wel even benauwd voor ons, want het is natuurlijk niet de eerste keer dat ze ergens het licht uitdeden toen we gingen staan om een paar foto’s te maken. (Voor degenen die het niet meer weten, de verlichting van skischans bij Lillehammer ging twee jaar geleden uit net toen wij de hoek om kwamen gelopen.) Maar het licht bleef branden.

Maar goed, dus waarom steel, en waarom zou het tijd moeten schelen? Het eerste is vrij logisch. Steel is een afkorting van het woord kasteel en steel is korter dan kasteel, dus dat is snel verklaard. Maar waarom het tijd zou moeten schelen? Ik heb werkelijk geen idee, want als er iets is wat we hebben op het moment, dan is het wel tijd. Maar als ik dan terugkijk op wat we vandaag allemaal met onze ogen hebben mogen aanschouwen, dan moet het haast wel zo zijn dat we door het doorkruisen van drie tijdzones, drie uur tijd hebben gewonnen. Maar ja, Luxemburg is een klein land, dus de kans is waarschijnlijk bijna 0% dat we ?berhaupt ??n tijdzone hebben doorkruist (of het moet zo zijn dat de kaboutertjes een geintje hebben uitgehaald vandaag.), dus ergens moeten we tijd mee hebben verdiend. Misschien hebben we die tijd dan wel echt verdiend door het woordje kasteel af te korten tot het woord steel.

Nu is de vraag natuurlijk wat we dan allemaal hebben gezien in zo weinig tijd. Om het in het kort samen te vatten:

 • Een paar watervallen
 • Verschillende steile rotswanden (inclusief klimmers)
 • Een stadscentrum
 • Een basiliek (hoewel dat wel een heel groot compliment voor dit bouwwerk in Echternach is)
 • Een abdij
 • 9 stelen (Voor degenen die de bovenstaande tekst hebben gelezen weten dat we kastelen bedoelen).

9 stelen zul je nu misschien wel denken? Inderdaad 9. Nadat we vanochtend in alle vroegte op weg zijn gegaan naar Klein Zwitserland om het eerste punt van ons wensenlijstje af te kunnen strepen (de waterval Schiessent?mpel), zijn we doorgegaan naar Echternach, alwaar we na het genot van een heerlijk kopje koffie hebben genoten van een wandeling door het centrum. We hadden hier ook nog het geluk dat we de basiliek en de abdij met onze eigen ogen hebben mogen aanschouwen. O ja, onderweg naar Klein Zwitserland hebben we even een tussenstop gemaakt in Beaufort om daar de ruines van het (ka)steel te gaan bewonderen. Maar goed, Echternach dus voorbij en wat dan te doen? We kwamen uit op de zeven kastelen route. (Die benaming is dus eigenlijk verkeerd, de titel van dit verhaal in ogenschouw genomen. Het zou dus eigenlijk de zeven stelen route moeten heten. Misschien is het verstandig om consequent de eerste twee letters van het bewuste woord te laten vallen, anders wordt het wel heel erg verwarrend voor iedereen.) De zeven stelen route dus. Onderweg naar het beginpunt, kwamen we al een heel leuk steeltje tegen. Werd het dus gelijk de acht stelen route. En met dat ene steel van Beaufort erbij kom je dus op negen. Luxemburg zou zich met recht het land van stelen mogen noemen. We zijn nu amper twee dagen hier en we hebben in totaal al twaalf stelen gezien. Namelijk:

 • Clervaux
 • Bourscheid
 • Vianden
 • Beaufort
 • Bourglinster
 • Koerich
 • Septfontaines
 • Ansembourg
 • Hollenfels
 • Mersch
 • Schoenfels
 • Marienthal

Als ik zo allemaal terugkijk naar wat we vandaag hebben gezien, dan moet het afkorten van het bewuste woord welhaast de oorzaak zijn van zoveel tijdswinst dat dit allemaal mogelijk is geweest.

Hieronder de dag in beeld.

Deze hond dacht misschien dat we de steel van Septfontaines wilden hebben, dus kwam hij even snuffelen.

0 0 votes
Artikelbeoordeling
4 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Tonnie Janssen
14 jaren geleden

Is dat schelen in tijd dan niet vermoeiend?!
Mooie plaatjes weer en je laat me weer heerlijk mee genieten. Hoewel ik wel in Viande en ander plaatsen ben geweest, heb ik nog nooit een folterkamer kunnen aanschouwen. Veel kastelen zijn immers wat slechter toegankelijk met de rolstoel. Bedankt weer voor die mooie foto’s.

Nog veel pelzier en groetjes,
Tonnie

Elleke
14 jaren geleden

Rusten jullie ook nog een beetje uit?
Is Alfred niet met jullie mee gemogen??
Nog veel plezier.
En Marieke ….. er is nog hoop….
Groetjes,
Elleke

Tonnie Janssen
14 jaren geleden

Is dat schelen in tijd dan niet vermoeiend?!
Mooie plaatjes weer en je laat me weer heerlijk mee genieten. Hoewel ik wel in Viande en ander plaatsen ben geweest, heb ik nog nooit een folterkamer kunnen aanschouwen. Veel kastelen zijn immers wat slechter toegankelijk met de rolstoel. Bedankt weer voor die mooie foto’s.

Nog veel pelzier en groetjes,
Tonnie

Elleke
14 jaren geleden

Rusten jullie ook nog een beetje uit?
Is Alfred niet met jullie mee gemogen??
Nog veel plezier.
En Marieke ….. er is nog hoop….
Groetjes,
Elleke