het ziekenhuisNederland

Moeilijke woorden in de titel om?te zeggen wat me nog te wachten staat. Maar eerst de eerste dingen als eerste. Vandaag moest ik ter controle terug?naar Breda.?De arts was heel tevreden met het?behaalde resultaat. En, misschien ook niet onbelangrijk, ik ben ook niet ontevreden. Als je de pijn die ik heb uit zou drukken?af zou beelden als een lijn, dan?zou?ik een maand geleden een?langzaam stijgende lijn hebben getekend met daarin?uitschieters naar boven. Als ik op dit moment een lijn zou moeten tekenen om de pijn aan te duiden, dan zou ik een lijn tekenen die vlak loopt. Met daarin af en toe een hele kleine uitschieter naar boven toe als ik teveel heb gedaan. (sorry, ik kan daar ook niets aan doen, ik ben nu eenmaal een heel klein beetje eigenwijs zo?af en toe). Maar goed, de operatie heeft dus een duidelijk merkbaar resultaat gehad waarmee ik behoorlijk gelukkig kan zijn. Ik ben nog niet waar ik wil zijn, maar de?resultaten van de operatie zijn duidelijk merkbaar.? Daarna zijn de hechtingen uit de elleboog gehaald en ging ik op weg naar het voorbereidingsplein. Wat dat is? Heel simpel gezegd is dat een leuk woord voor de logistieke afdeling van het ziekenhuis. Daar wordt bekeken wanneer een operatie kan plaatsvinden. Ook wordt daar uitgelegd hoe ze gaan verdoven. Waarom ik daar moest zijn? Wel, daar komen die moeilijke woorden om het hoekje kijken.

Moeilijke woorden om eigenlijk heel simpel aan te duiden dat ik opnieuw geopereerd word aan mijn elleboog. En inderdaad, zoals de arts al zei, op korte termijn. Over 7 weken is het al zover. Eigenlijk zou het nog eerder moeten, maar de arts is in de maand mei niet aanwezig, en om de operatie deze maand nog uit te voeren zou niet verstandig zijn, omdat dat te kort zou zijn op de vorige operatie. Nu weet ik niet of dat ze besefte dat deze maand nog maar drie dagen duurt, maar goed. Zeven weken vind ik toch al behoorlijk snel. Zeker als je bedenkt dat ik eigenlijk al vanuit gegaan ben dat de wachttijd voor deze operatie 8 maanden zou bedragen. En een ander klein gelukje is dat we op het moment dat de operatie plaats gaat vinden net een paar dagen uit Zeeland terug zijn. O ja, de datum is al bekend. 14 juni zal het spektakel plaats gaan vinden.

Maar wat gaan ze nu precies doen zul je jezelf misschien wel afvragen. Precies wat de titel al aangeeft. Een ligamentaire reconstructie van de elleboog. En dan is waarschijnlijk de volgende vraag: “Wat houdt dat precies in.” Wel, de uitleg in gewoon begrijpelijk Nederlands is wat langer, maar brengt, ook voor mij, veel duidelijkheid.

De elleboog wordt gevormd door het uiteinde van de bovenarm en het uiteinde van de ellepijp en de radius. De uiteinden van deze drie botten worden bij elkaar gehouden door gewrichtsbanden (het moeilijke woord hiervoor is ligamenten). Aan zowel de binnenkant als aan de buitenkant van de elleboog zitten deze banden. En die banden zijn nu precies bij mij het probleem.

de banden aan de binnenzijde van de elleboog
de banden aan de binnenzijde van de elleboog

de banden aan de buitenzijde van de elleboog
de banden aan de buitenzijde van de elleboog

Als deze banden beschadigd raken (bij mij, door mijn val op 4 mei 2006) komen de uiteinden van de drie botten los te zitten en verschuiven deze steeds ten opzichte van elkaar. Hierdoor ontstaat er pijn. Gelukkig kunnen ze dit chirurgisch verhelpen.

Bij mij zijn beide banden beschadigd. ??n hiervan gaan ze operatief verwijderen. Uit de triceps (de spier aan de onderzijde van de arm.) maakt de arts een nieuwe band. Deze band die dan is gemaakt wordt dan op de juiste plaats vastgezet met twee (oplosbare) schroefjes. Dan wordt de arm weer dichtgemaakt en wordt deze verpakt in het gips.

ik hoop dat deze net zo recht en minder lang zal zijn

Dat is eigenlijk alles. Goed, de operatie gaat zo’n anderhalf uur duren, en daarna mag ik nog een nachtje in het ziekenhuis vertoeven. Maar daarna is de weg naar herstel ingeslagen. Moet ik er wel bij zeggen dat het herstel niet 100% zal zijn. Ik moet rekening houden met een herstel van 80 tot 90%. Dat was wel even slikken, maar als ik van de pijn af ben na de operatie, dan ben ik al heel erg tevreden om eerlijk te zijn. In het ergste geval, en de arts verwacht absoluut niet dat dat nodig zal zijn, zou er nog een derde operatie moeten komen om de andere band ook te herstellen. En om heel eerlijk te zijn verwacht ik dat ook niet. De?(tweede) operatie die nu gaat komen had ik al vanaf de eerste keer dat ik in Breda was compleet ingecalculeerd. Ik was er eenvoudigweg van overtuigd dat ik daar, helaas, voor in aanmerking zou komen. Maar een derde operatie? Ik ben er van overtuigd dat die er niet gaat komen. O ja, ik had het over de weg naar herstel. Die gaat een half jaar in beslag nemen. Dus van het kerstdiner zal ik compleet pijnloos kunnen genieten.

Hoop ik…..

?cht wel, voor het eerst van mijn leven

0 0 votes
Artikelbeoordeling
7 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
jannette
14 jaren geleden

Hallo Paul en Marieke,
ik hoop dat je inderdaad van je kerstdiner gaat genieten. ik heb zelf ook net een operatie aan mijn elleboog ondergaan, de band om mijn elleboog was aan een kant helemaal weg. 2,5 jaar geleden hebben ze de radius-kop al verwijdert.
Ik heb dit zelf in Deventer laten doen (dus iets dichter bij huis)
Veel sterkte en ik hoop dat het allemaal lukt
Groeten Jannette

Cindy
14 jaren geleden

Hoi Paul en Marieke,
Fijn dat de pijn minder is en dat er een is op uitzicht 80-90% herstel. Dus…paul gaat het kerstdinner maken?
Gr Cindy

14 jaren geleden

Ha Paul, wat fijn dat je weer goede vooruitzichten hebt!
Wat een val toch niet allemaal kan veroorzaken!
Maar goed, dat ze daar in Breda zo goed in ellebogen zijn.
Het is een eindje weg, maar zeker de moeite waard!
Enne… Marieke, zul je Paul toch een nachtje moeten missen!
Maar ook dat is de moeite waard!
Jullie allebei veel groetjes en een knuffel van mij

wilma
10 jaren geleden

hallo paul,
deze week ben ik met skaten op mijn elleboog geland en daardoor ligt het gewricht uit elkaar. nu zit ik in het gips en het is nog niet bekend hoe ernstig het bandenletsel is en de eventuele gevolgen. mijn vraag aan jou: hoe is het nu met je en wie heeft je behandels in Breda?

Wilma

jannette
14 jaren geleden

Hallo Paul en Marieke,
ik hoop dat je inderdaad van je kerstdiner gaat genieten. ik heb zelf ook net een operatie aan mijn elleboog ondergaan, de band om mijn elleboog was aan een kant helemaal weg. 2,5 jaar geleden hebben ze de radius-kop al verwijdert.
Ik heb dit zelf in Deventer laten doen (dus iets dichter bij huis)
Veel sterkte en ik hoop dat het allemaal lukt
Groeten Jannette

Cindy
14 jaren geleden

Hoi Paul en Marieke,
Fijn dat de pijn minder is en dat er een is op uitzicht 80-90% herstel. Dus…paul gaat het kerstdinner maken?
Gr Cindy

14 jaren geleden

Ha Paul, wat fijn dat je weer goede vooruitzichten hebt!
Wat een val toch niet allemaal kan veroorzaken!
Maar goed, dat ze daar in Breda zo goed in ellebogen zijn.
Het is een eindje weg, maar zeker de moeite waard!
Enne… Marieke, zul je Paul toch een nachtje moeten missen!
Maar ook dat is de moeite waard!
Jullie allebei veel groetjes en een knuffel van mij