AmerikaNederlandUSA

Het kwik steeg vandaag tot bijna veertig graden

“Het warme water stroomt over mijn rug, zo de achterkant van mijn broek in. De airco van de auto kan het zelfs in de allerhoogste stand niet bijbenen. Rijden met het raam open heeft ook geen nut. Het is net alsof er iemand met een f?hn warme lucht naar binnen blaast. De ijsblokjes die we vanmorgen in de koelbox hebben gedaan, waren na een uur al gesmolten. En een stukje gaan wandelen? Alleen bij het idee al breekt het zweet spontaan nog harder uit. We gaan maar een beetje verder bij elkaar vandaan zitten, dan is het misschien minder warm.”

Dit alles is nu bijna twee uur geleden. Als er ??n ding is dat we zeker weten, dan is het wel: “Volgend jaar gaan we naar een land waar het niet zo warm is.”

Nee, even zonder gekheid. Het is warm. Vandaag rees het kwik richting de 40 graden. Voordeel hier is wel dat het alleen maar ontzettend warm is en niet benauwd zoals in Nederland. Dus ons hoor je verder niet klagen. Alleen met wandelen moet je uitkijken dat het niet te ver is. En dat je genoeg water blijft drinken. Op het moment zijn de flesjes met een halve liter water niet aan te slepen. En op het moment dat ze leeg zijn, dan zijn ze alweer bijna uitgezweet. Dus vocht vasthouden doen we gelukkig ook niet. Op het programma van vandaag stond zoals gewoonlijk het opstaan om half zeven ‘s morgen gevolgd door het ontbijt. Daarna even de lunch bij elkaar sprokkelen in de lokale supermarkt (een groot voordeel hier is dat veel supermarkten 7 dagen per week, 24 uur per dag geopend zijn). Daarna rond een uur of acht vertrekken we naar onze volgende bestemming. Vandaag was het eerste doel Monument Valley. Het beroemde landschap uit vele westernfilms. Monument Valley

Voor velen is dit een bekend landschap omdat dit gebied in veel westernfilms als decor heeft gediend. Daarna zijn we verder gegaan richt Page. Hier hebben we de Glen Canyon Dam bezocht en daar ook nog een rondleiding door de dam gedaan. De beveiliging was ook hier weer gigantisch. Ik denk dat de Amerikanen bang waren dat we een gaatje in hun dam zouden steken. De Glen Canyon Dam is een gigantisch bouwwerk, maar voor de Amerikanen is het allemaal n?t niet. Het is de op ??n na breedste dam van Amerika, het is de op ??n na hoogste dam van Amerika, het heeft de op ??n na hoogste liftschacht van Amerika, ervoor ligt de op ??n na hoogste stalen boogbrug van Amerika. Kortom alles wat ze hebben is het grootste van Amerika op ??n na. Behalve dan beton. Deze dam heeft het meeste aantal kubieke meters beton van Amerika.

Van alles op ??n na het grootste: De Glen Canyon Dam

O ja, en dan die tijd hier. Die is om gek van te worden. We zijn nu in Arizona en als we naar de andere kant van de dam rijden ongeveer 3 kilometer verder, dan zit er ??n uur tijdsverschil in. In Arizona is het verschil met Nederland 9 uur vroeger, aan de andere kant van de dam in de staat Utah is het tijdsverschil met Nederland 8 uur vroeger. Op dit moment hier is het iets om helemaal simpel van te worden. Je hebt continue geen benul van hoe laat het nu eigelijk is.

Het is maar te hopen dat we morgen op de juiste tijd bij ons eerste reisdoel van die dag zijn, en niet een uur te laat.