Amerika

Het Empire State Building?

Als je het niet bezoekt als je in New York bent, dan ben je niet in New York geweest zeggen ze wel eens. En inderdaad, het hoort er bij. Voor $16,- dollar mocht je helemaal naar de 86e verdieping. Als je bijbetaalde mocht je nog iets hoger, maar de 86e verdieping is hoog genoeg. Het uitzicht was geweldig, ondanks dat het niet echt helder was. Maar de grootse vraag die na het bezoek aan het Empire State Building ontbeantwoord is gebleven, is de vraag hoe Tom Hanks in de film Sleepless in Seattle zo snel bij Meg Ryan kon komen. Wij hebben er zeker 20 minuten over gedaan. Eerst door de beveiliging. Daarna door een wirwar van poortjes waar ze in de Efteling een puntje aan kunnen zuigen. Uiteraard word je dan langs allemaal souvenirshops geleid. Ook bieden ze je iedere 10 meter weer een andere aanbieding aan. Daarna in de rij bij de lift naar de 80e verdieping. Dan weer een stukje lopen om de lift naar de 86e verdieping te nemen. Genieten van het uitzicht, foto’s maken en weer naar beneden. Dat ging een stuk sneller dan naar boven.

Nadat we dit indrukwekkende gebouw hebben bezocht zijn we teruggegaan naar de Bronx om een kaart te kopen van het Yankees stadion. En natuurlijk om er zelf ook foto’s van te maken. Op de heenweg zaten we in een metrowagon die compleet leeg was. Hoezo New York, the city that never sleeps? In ieder geval wel op dat moment voor ons gevoel. Het leverde sowieso weer een mooie foto op. Want hoeveel mensen kunnen nu zeggen dat ze een foto in New York hebben gemaakt van een lege metrowagon? Niet zo heel erg veel denk ik.

Nadat we naar het Yankees stadion waren geweest was het tijd voor een wandeling door het Central Park. Hier waren een paar dingen die we wilden zien. Zoals het beeld van Alice in Wonderland en Hans Christiaan Andersen. En natuurlijk niet te vergeten het gebouw waarvoor John Lennon is vermoord. Dat ligt aan de rand van Central Park. Het adres ben ik nu even kwijt, maar dat is natuurlijk gemakkelijk op te zoeken. Tegenover het werkelijk schitterende pand waar John met Yoko Ono heeft gewoond, is, achter de ingang van het Central Park aldaar, een monument ter nagedachtenis aan John Lennon ingericht. Het gedeelte heeft de naam Strawberry Fields gekregen. H?t hoogtepunt in dit stukje Central Park is de mozaiek cirkel met daarin het woord Imagine. Om het woord heen ligt een cirkel van aardbeien met daarin drie takjes. Samen vormen deze het overbekende peaceteken.

‘s Avonds was het weer tijd om wat gebouwen te gaan fotograferen in het donker zoals de Rockefeller Tower, Sint Patricks Cathedral en de Radio City Music Hall.