BotswanaNamibiëZuid-Afrika

Dag 4Kaaps schiereiland – CederbergVroeg in de volgende ochtend reizen we verder naar het noorden. Eenmaal aangekomen in Cederberg zetten we onze tenten op. Dit gebied geniet landelijke faam als een uitzonderlijk mooi wandelgebied en wordt nog niet overmatig bezocht. Bekend zijn ook de grillige zandstenen rotsformaties alsmede de cederbomen en de rooibosthee. Hier kunnen we zowel lange als kortere wandelingen maken.

Skokkie de Bosjesman

Vandaag zijn we na een lange reis aangekomen in Citrusdal. Hier hebben we onze tenten opgezet om hierna een wandeling te maken met Skokkie. Skokkie is een afstammeling van de Bosjesmannen en leidt mensen rond in het Cedergebergte.

De wandeling zou ongeveer 3 uur duren. Onderweg werd nagenoeg bij iedere plant gestopt om uit te leggen waar de plant goed voor was en wat de naam was (in het Engels en in het Afrikaans). Zo heet een struik met doornen eraan Wacht-een-bietje, omdat zelfs als de struik je weg verspert als je haast heb, je wel genoodzaakt bent om even rustig aan te doen.

Na 3 uur vroegen we hoe lang het duurde voordat we terug op de camping waren. Skokkie keek omhoog en zei: Oh, sorry, I completely forgot to look to the sun. I will bring you back rightaway. Dit duurde nog ruim een uur.

Toen we bijna terug waren bij de camping vroeg hij ofdat we de weg zelf terug konden vinden. Ja, natuurlijk, dan kon hij naar huis (scheelde voor hem 3km lopen). We werden wel 10 keer gewaarschuwd om goed uit te kijken voor de grote weg. Stadsmensen als wij zijn is zo’n weg voor ons een peuleschil, maar hij draait zijn hand er niet voor om, om de bosjes in te duiken om voor ons op zoek naar een slang te gaan!!!!